tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τοποθέτηση Δ. Γαβαλάκη στη Βουλή επί του ν/σ του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενσωμάτωση Οδηγιών σχετικά με την ασφάλιση αυτοκινήτων-Βίντεο

Ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρης Γαβαλάκης τοποθετήθηκε, εκ μέρους του Ε.Ε.Α., την Δευτέρα 17/6/2024 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο “Ενσωμάτωση Οδηγιών (ΕΕ) για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκίνητων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών”.

Σε ό,τι αφορά το Γ’ Μέρος του Νομοσχεδίου και τις προβλέψεις για τον εντοπισμό των αδρανών και ανασφάλιστων οχημάτων ο κ. Γαβαλάκης έκανε λόγο για πολύ θετικές ρυθμίσεις, υπενθυμίζοντας ότι το Ε.Ε.Α., ως φορέας αδειοδότησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα όλα τα προηγούμενα χρόνια την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος των ανασφάλιστων.

Αναφερόμενος ειδικά στο άρθρο 22 όπου προσδιορίζεται ότι ο ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος θα διενεργείται τουλάχιστον μία (1) φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο, κατέθεσε την πρόταση του Ε.Ε.Α., γνωρίζοντας τα δεδομένα της αγοράς, ο έλεγχος να γίνεται μία φορά ανά τρίμηνο, εκτιμώντας ότι αυτή η επιβάρυνση των υπηρεσιών θα έχει ιδιαίτερο όφελος στην προσαρμογή της κοινωνίας.

Θετικά τοποθετήθηκε και για το άρθρο 6 που αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή αίτησης ασφάλισης. Όπως εξήγησε, τροποποιείται το υπάρχον νομικό πλαίσιο και δημιουργούνται οι συνθήκες για τη δυνατότητα ηλεκτρονικών και με άλλα μέσα υπογραφών, κάτι που εκσυγχρονίζει την διαδικασία της ασφάλισης.

Σχετικά με το άρθρο 14 για το Επικουρικό, ο κ. Γαβαλάκης επισήμανε ότι ο τρόπος που περιγράφεται η εισφορά ενδέχεται να προκαλέσει μία ανισορροπία -και άρα εμπορικό μειονέκτημα- στον τρόπο λειτουργίας των εταιριών που έχουν έδρα την Ελλάδα σε σχέση με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Είναι ξεκάθαρο, όπως είπε, ότι η φιλοσοφία του ευρωπαίου νομοθέτη είναι η επιπλέον εισφορά να επιβαρύνει τις εταιρίες που έρχονται με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Δείτε το βίντεο: