tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ν. Κογιουμτσής: Και φέτος αρνητικό πρόσημο στις εκπτώσεις- βίντεο

σύμφωνα με τη ανακοίνωση της ΕΣΕΕ και πάλι είχαμε αρνητικό πρόσημο πανελλαδικά -10%,

Ο Οικονομικός Επόπτης της ΕΣΕΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ κ. Νίκος Κογιουτσής εξέφρασε την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα των εκπτώσεων. Όπως είπε και σύμφωνα με τη ανακοίνωση της ΕΣΕΕ  και πάλι είχαμε αρνητικό πρόσημο πανελλαδικά -10%, για δε την Αθήνα, σε κάποιες περιοχές του κέντρου υπήρξε μια στασιμότητα και στις άλλες ξεπέρασε το μείον 10%. Άρα στην Αθήνα έχουμε δύο ταχύτητες στο εμπόριο.

 

Η κατανάλωση τονώθηκε λόγω της ύπαρξης πολλών τουριστών αλλά ενώ κερδίσαμε το στοίχημα των αφίξεων δεν κερδίσαμε το στοίχημα των εσόδων. Τα έσοδα δεν ήταν τα αντίστοιχα των αφίξεων.

 

Ο κ. Κογιουμτσής αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων και τόνωσης των επενδύσεων ώστε το εμπόριο να ανορθωθεί και ο τουρισμός να αποδίδει.

 

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας ΤΟΥ ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ

  • Το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές κυμάνθηκε από 21% έως 40%.

  • Οι επιδόσεις των εμπορικών επιχειρήσεων φαίνεται να διαφοροποιούνται αισθητά ανάλογα τον τόπο εγκατάστασης και το μέγεθος της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις με αυτοαπαασχόληση σε περιφερειακές και συνοικιακές αγορές κινήθηκαν πτωτικά από – 9% έως – 15%. Αντίθετα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή εκείνες που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές εμφάνισαν είτε σταθερότητα είτε αύξηση (έως +3%). Η μεσοσταθμική μείωση των πωλήσεων ήταν περίπου (-3%), λαμβάνοντας υπόψη και τις προαναφερθείσες σημαντικές διαφοροποιήσεις.

  • Η τουριστική κίνηση, αυξημένη σε όλες τις τουριστικές περιοχές, ευνοεί επιλεκτικά συγκριμένες εμπορικές αγορές  και συγκριμένα εμπορικά καταστήματα (πχ. Κέντρο Αθήνας), ενώ εξαρτάται από το είδος τουρισμού και τις τουριστικές καταναλωτικές συνήθειες. Για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται ότι η αύξηση των τουριστών δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αυξημένα έσοδα για τον κλάδο του εμπορίου.

  • Οι επιχειρήσεις που ακόμα έχουν το περιθώριο να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων και να προσφέρουν στους καταναλωτές ποικιλία επιλογών κινήθηκαν ανταγωνιστικότερα και μπόρεσαν να προσελκύσουν τόσο την εγχώρια ζήτηση όσο και τους τουρίστες.

  • Οι επιχειρήσεις των ΑΚΕ, στο βαθμό που είναι εγκατεστημένες σε κεντρικές εμπορικές αγορές λόγω της φύσης του θεσμού των Open mall, είχαν καλύτερες επιδόσεις στις θερινές εκπτώσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις.

 

 

Δείτε το βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

ΣΒ