tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo
https://www.youtube.com/watch?v=ZJqHinY7zD8?rel=0

ΕΣΕΕ: Αβεβαιότητα και απαισιοδοξία στο εμπόριο- βίντεο

περίπου 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ αδυνατεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι, πάνω απο 4 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ προβλέπουν μείωση πωλήσεων και κερδών τον επόμενο χρόνο

https://www.youtube.com/watch?v=ZJqHinY7zD8?rel=0

Γεμάτο αβεβαιότητα και απαισιοδοξία θα είναι το 2016, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ, την οποία παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης στις 23 Νοεμβρίου 2015.

 

Όπως ανέφερε, περίπου 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ αδυνατεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι, πάνω απο 4 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ προβλέπουν μείωση πωλήσεων και κερδών τον επόμενο χρόνο, ενώ, περίπου, 1 στις 3 απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη.

 

Όσον αφορά την απασχόληση, επικρατέστερη τάση είναι η στασιμότητα για το 2016, η οποία όμως συνοδεύεται και από μεγάλη αβεβαιότητα.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος του 2015 να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες να μην οδηγήσουν σε περισσότερα λουκέτα.

 

Από την έκθεση συνάγεται ότι περισσότεροι από ένας στους 2 εμπόρους σκοπεύουν να κατευθυνθούν σε μισθωτή θέση εργασίας, βάσει της έκθεσης που παρουσίασε σήμερα η ΕΣΕΕ

 

Ειδικότερα, στις ΑΕ και ΕΠΕ, το 46,9% προτιμά να κατευθυνθεί προς ένα άλλο ελεύθερο επάγγελμα, το 15,6% προς μία θέση μισθωτού του ιδιωτικού τομέα και μόλις το 4,7% να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.

 

Στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις το 29,9% επιλέγει να κατευθυνθεί προς κάποιο άλλο ελεύθερο επάγγελμα, το 26,3% προς μισθωτή θέση εργασίας του δημόσιου τομέα, το 24,2% προς μισθωτή θέση του ιδιωτικού τομέα και το 6,8% προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

 

Φαίνεται, λοιπόν, από τα στοιχεία στις ΟΕ, ΕΕ και στις ατομικές επιχειρήσεις μια σαφής τάση μετακίνησης προς μία μισθωτή εργασία, που αθροιστικά φτάνει στο 50,5%.

 

Γενικότερα, πάντως, στο ενδεχόμενο αλλαγής επαγγέλματος, το 34,4% των ΑΕ και ΕΠΕ και το 39% των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ ανταποκρίνονται θετικά στο ερώτημα και το 58,1% και το 55,6% αντίστοιχα αποκρίνονται αρνητικά.

 

«Σε γενικές γραμμές, δηλαδή, οι Έλληνες έμποροι φαίνεται ότι δεν υποκύπτουν στη λογική της επαγγελματικής αλλαγής και επιμένουν στη διεκδίκηση καλύτερων όρων δραστηριοποίησης στο δεδομένο χώρο που έχουν επιλέξει», σημειώνεται στην έκθεση.

 

Ο κ., Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ψηφιακή αγορά και στην ανάγκη να αλλάξει το ελληνικό εμπόριο και να ακολουθήσει ο εθνικός σχεδιασμός την ευρωπαϊκή στρατηγική. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έμποροι στη μάχη που δίνουν στην πραγματική οικονομία, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι, μόλις την περασμένη εβδομάδα, τοποθετήθηκε η γεφυροπλάστιγγα που έχει κάνει δωρεά από το 2013 η Συνομοσπονδία στο τελωνείο του Προμαχώνα. 

 

 

 

 

Το Κεντρικό Μήνυμα της ΕΣΕΕπου καταγράφεται στην έκθεση είναι ότι «οι Έλληνες καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μην επιστρέψει ξανά ο διάλογος περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δρομολογηθεί η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση. Ευελπιστώ ότι η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2015 θα είναι το εφαλτήριο για μία νέα προσέγγιση του οικονομικού προβλήματος, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τη μικρομεσαία επιχείρηση και θα διανοίγει την αναπτυξιακή προοπτική του μέλλοντος. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της «πραγματικής οικονομίας» και να παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο με τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Ας αποτελέσει πια το πεδίο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της οικονομίας ένα πεδίο συγκλίσεων και όχι αποκλίσεων. Ας βρεθεί επιτέλους ο κοινός τόπος της συνεννόησης για να μεθοδεύσουμε τον απεγκλωβισμό της χώρας από την κρίση. Αυτός είναι ο πραγματικός»

 

Μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου και στάθηκε ειδικά στο ασφαλιστικό το οποίο όπως είπε είναι θέμα πολιτικού διαλόγου και θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης το επόμενο διάστημα. Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικών συγκλίσεων αν είναι δυνατόν αλλά τουλάχιστον να είναι θέμα πολιτικού διαλόγου. «Διότι, το θέμα δεν είναι μόνο αν θα εξασφαλίζει συντάξεις και στη νέα γενιά αλλά και ένα δίκαιο σύστημα για αξιοπρεπείς συντάξεις και καλύτερη αναδιανομή υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων».  Παραδέχτηκε ότι «Δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε την υπογραφή ενός μνημονίου με αντίθετες όψεις από την πολιτική μας ιδεολογία, στόχος όμως είναι οι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο για να επιστρέψει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όπως είπε, «θέλουμε την επιστροφή στην κανονικότητα του ευρωπαϊκού μοντέλου». Σημείωσε δε ότι δεν πρέπει θεωρηθεί η κρίση κανονικότητα, αλλά ούτε μόνοδρομος που δεν επιτρέπει να ξεφύγουμε από τη λιτότητα και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πολιτικές.

 

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε πάντως ότι για την παιδεία και το ασφαλιστικό σύστημα απαιτείται διάλογος και συναίνεση. Στον εργασιακό τομέα, συνέχισε ο ίδιος, η Ελλάδα αποτελεί τον καθρέπτη του μέλλοντος της Ευρώπης «γι’ αυτό θέλουμε να μην είναι αυτό ένα διμερές θέμα με τους θεσμούς αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα».

 

 

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης ανέφερε ότι η Ελληνική οικονομία βαδίζει προς την σταθεροποίηση και τα πρώτα δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση, με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, είναι θετικά. Υπενθύμισε ότι από τα μέσα του 2016 αναμένεται η ανάκαμψη και η αύξηση της απασχόλησης, ενώ  έδωσε έμφαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο σύνθετων παραγωγικών συμπλεγμάτων με οριζόντιες συνεργασίες νέων επιχειρηματικών εργαλείων και νέες μορφές εμπορίου με το βλέμμα όμως στην εγχώρια παραγωγή και σε ισότιμους όρους μεταχείρισης από τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, με βελτίωση των χρόνων αποπληρωμής των προμηθευτών.

 

 

 

Παρεμβάσεις σε θέματα που η ετήσια έκθεσης έκαναν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος ΟΚΕ και γενικός γραμματέας ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. ​

 

Η ομιλία του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη
στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2015
 

 

 

 

 

Φίλες και Φίλοι,
 

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και εφέτος στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου. Για την ΕΣΕΕ είναι μία σημαντική ημέρα, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της μικρής και μεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας και να εκθέσουμε στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Για ακόμα μία χρονιά το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας συνεχίζει μία ερευνητική προσπάθεια που κάθε χρόνο για 13 χρόνια συγκεντρώνει, καταγραφεί και αναλύει στοιχεία και δεδομένα για το ελληνικό εμπόριο και την ελληνική αγορά εν γένει. Και η έκδοση για το 2015 είναι απόδειξη της υψηλής ευθύνης με την οποία η ΕΣΕΕ κατανοεί και προωθεί τα συμφέροντα των Μμε επιχειρηματιών ανά την Ελλάδα.

Σε μία εποχή που πολλοί υποκύπτουν στον πειρασμό των «εύκολων λύσεων» η ΕΣΕΕ επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της επίμοχθης τεκμηρίωσης των θέσεών της και της έγκυρης πληροφόρησης, που είναι και η βάση ενός υγιούς και γόνιμου δημόσιου διαλόγου. Στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχουν μονομερείς ερμηνείες των προβλημάτων: μία δημοκρατική λογική σημαίνει πάνω απ’ όλα σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και αναζήτηση της κοινής συνιστάμενης που θα διαθέτει και τη συναίνεση όλων. Και αυτός είναι ο σκοπός μας. Να ανοίξουμε μία τολμηρή συζήτηση για τους τρόπους τελικής υπέρβασης της κρίσης.

Το 2015 ήταν πράγματι ένα κομβικό έτος• η ολοκλήρωση επτά ετών κρίσης καθιστά την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία μία καθημερινή πραγματικότητα, μία συνθήκη την οποία σχεδόν έχουμε αποδεχθεί ως κανονικότητα και ως εξαίρεση. Το ελληνικό εμπόριο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και να επωμίζεται δυσβάστακτα βάρη. Δεν νομίζω ότι διεκδικούμε βραβείο πρωτοτυπίας με το να υποστηρίξουμε ότι η Μμε επιχείρηση λογίστηκε λανθασμένα ως ο «αδύναμος κρίκος» της ελληνικής οικονομικής δομής και βίωσε με δυσανάλογα αρνητικό τρόπο, σε σχέση με άλλους κλάδους τις συνέπειες της κρίσης.

Η «μεσαία τάξη» της χώρας εξακολουθεί να πλήττεται ανεπανόρθωτα. Νομίζουμε ότι η επανάληψη της ίδιας καταστροφικής «συνταγής» όχι μόνο δε δίνει λύσει στο πρόβλημα, αλλά αντίθετα συμβάλλει στη διαιώνισή του. Κατανοούμε ότι αυτή η συνταγή αναδείχθηκε σαν μονόδρομος• αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν είναι και λανθασμένη. Δυστυχώς, σε ένα τόσο δυσμενές και προβληματικό περιβάλλον οι προσπάθειες που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε θα πρέπει να είναι τιτάνιες και τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερπηδήσουμε ανυπέρβλητα.

Παραταύτα, θεωρώ ότι μετά από τόσο χρόνια αυτό που καθίσταται πασιφανές είναι ότι οι μικρομεσαίοι της αγοράς είναι πολύ σημαντικά στηρίγματα της οικονομίας και άντεξαν, παρά την αντιξοότητα, στις τεράστιες πιέσεις που δέχθηκαν. Δείξαμε «οικονομικό πατριωτισμό». Θυσιαστήκαμε για το καλό του συνόλου. Βέβαια, όλα αυτά έχουν και ορισμένα αυτονόητα όρια. Η διαρκής ύφεση σημαίνει διαρκής δυσπραγία, διαρκές αρνητικό κλίμα στην αγορά, διαρκής τάση για «λουκέτα». Οι αντοχές του ελληνικού εμπορίου ΔΕΝ είναι ανεξάντλητες. Πρέπει να ξεφύγουμε από την «επώδυνη στασιμότητα» και να ενεργοποιηθούμε προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής ανάκαμψης.

 

Το 2015, φυσικά, ήταν και το έτος των μεγάλων συνειδητοποιήσεων. Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, τα capital controls, η Συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, φανερώνουν, για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, μία στοιχειώδη συναντίληψη ανάμεσα στην πλειονότητα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου για το πως θα βγει η χώρα από την κρίση. Για πρώτη φορά υπάρχει το κοινό έδαφος για έναν ευρύ διάλογο για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και το νέο αναπτυξιακό της μοντέλο. Στο βαθμό που πλέον έχει δρομολογηθεί μία συγκεκριμένη πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αναδύεται η δυνατότητα για μία εθνική συνεννόηση που είναι και η μόνη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη. Η ΕΣΕΕ για πολλά χρόνια κινήθηκε με τέτοια λογική και θα συνεχίσει να την ακολουθεί και στα επόμενα.

Εκ των πραγμάτων, το νέο Μνημόνιο δεν επιλύει τα προβλήματα της αγοράς. Βασίζεται και πάλι στη γνωστή συνταγή των υπερβολικών φορολογικών επιβολών και των πολιτικών λιτότητας. Το μόνο αντίβαρο σε αυτές τις ασύμμετρες πιέσεις είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων και εξορθολογισμού του οικονομικού περιβάλλοντος. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς αναμένουν πρωτοβουλίες για οικονομική στήριξη και τη σταδιακή άρση των συνεπειών των capital controls και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Εάν δεν προκύψουν περαιτέρω ανωμαλίες στην εφαρμογή των προβλέψεων του νέου προγράμματος, τότε ενδεχομένως μπορούμε να συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης των Μμε επιχειρήσεων και αντιμετώπισης των πάγιων προβλημάτων τους: υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, σε όλα αυτά, η ΕΣΕΕ καλεί σε επανενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου για να προωθηθούν λύσεις κοινά αποδεκτές. Εάν ταλαιπωρηθήκαμε από κάτι στα χρόνια της κρίσης είναι από την έλλειψη διαλόγου. Ο καθένας θεωρούσε ότι βρήκε τη «μαγική συνταγή» για τη λύση των προβλημάτων. Επιτέλους, ας αξιοποιηθούν οι οργανωμένες δομές κοινωνικού διαλόγου, ας κινητοποιηθούν οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας της αγοράς, ας αναζητηθεί από κοινού το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αυτό που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Κατά τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, οι κοινωνικοί εταίροι κληθήκαμε να υπερβούμε τα συνήθη θέματα του διαλόγου και να τοποθετηθούν σε ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων και συγκεκριμένα στον κλάδο του εμπορίου, οι πέντε θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι καταφέραμε: 1) να διατηρήσουμε τον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 2) να κρατήσουμε ζωντανή την Κλαδική Σύμβαση του Εμπορίου, 3) να υλοποιήσουμε από κοινού ένα σχέδιο δράσεων με τη συνδρομή του ILO για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ενδυνάμωσης της αποτελεσματικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στον κοινωνικό διάλογο. Είναι αναπόφευκτο ότι στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσει αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, που χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν, να απλοποιηθούν και βεβαίως να ανταποκρίνονται στις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Υπάρχει, επομένως, ένα πεδίο παρέμβασης το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Η ΕΣΕΕ έχει εντοπίσει ορισμένους κρίσιμους τομείς οι οποίοι θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο κυβερνητικών παρεμβάσεων αλλά και πίεσης από τους εκπροσώπους της αγοράς. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
 

Α. Αντιμετώπιση του φαινομένου της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προέκυψε εντός κρίσης και είναι βέβαιο ότι δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ελληνική αγορά. Υπολογίζουμε ότι εισόδημα που παράγεται με πολύ δυσκολία στην χώρα μας καταναλώνεται με πολύ ευκολία σε άλλες χώρες, σε ύψος που φτάνει ακόμη και τις 100.000 € ημερησίως. Εκτός από ελέγχους, θα πρέπει να σχεδιαστούν εξειδικευμένες δράσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για αντιστροφή του φαινομένου και προσέλκυση αντί εξαγωγή καταναλωτών.
 

Β. Η πρόσβαση των Μμε επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, η οποία θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα του διεκδικητικού πλαισίου της ΕΣΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη και περισσότερο διαφανής. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν θ αποκλείουν τους μικρομεσαίους της αγοράς και δημιουργούν δυνατότητες ανάκαμψης. Η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα κριθεί από την ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη δημιουργία μίας «Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων» (ΑΤΜΕ).
 

Γ. Τραπεζικά Ζητήματα. Η ΕΣΕΕ έχει επισημάνει στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών τα παρακάτω ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:
1. Το υψηλό κόστος των υπηρεσιών του e-banking, όπως και το αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό προμήθειας χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τόσο στους καταναλωτές όσο και σε εμπόρους.
2. Τα προβλήματα στο εμπόριο από τα capital controls.
3. Την ανάγκη για προμήθεια όλων των επιχειρήσεων με POS μηχανήματα.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι από τα 150.000 μηχανάκια POS που είναι σε χρήση σήμερα, θα απαιτηθούν άλλα 400.000 για να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
4. Το έλλειμμα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
5. Το πτωχευτικό δίκαιο και τη θεσμοθέτηση της «δεύτερης ευκαιρίας».
6. Την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
7. Τη διόγκωση των ακάλυπτων επιταγών και τον εκσυγχρονισμό του ρόλου του "Τειρεσία.
8. Την ταύτιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με το ΕΣΠΑ 2014-20.
9. Την εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (DSM).
 

Δ. Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας για την επαναλειτουργία της αγοράς. Όπως απέδειξαν οι τελευταίοι μήνες «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Απαιτείται απόλυτη προσήλωση στη πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας. Αυτό σημαίνει στοχευμένες δράσεις σε δυναμικούς κλάδους, αναζωογόνηση των επενδύσεων, βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-αγοράς και γενναία ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.
 

Ε. Τον σχεδιασμό συντεταγμένης Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Απασχόληση, μέσα από τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς. Προσδοκούμε την ανάπτυξη, αναδιοργανώνοντας και αξιοποιώντας αυτά στα οποία έχουμε διαπρέψει στο παρελθόν και τίμησαν την Χώρα και την επιχειρηματικότητά της: το διεθνές εμπόριο, την αγροτική παραγωγή, την ελαφρά βιομηχανία, τη ναυτιλία, τη ναυπηγοεπισκευή, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες αλλά και τις νέες τεχνολογίες. Και το κυριότερο επανάκαμψη του κοινωνικού διαλόγου για την καλύτερη δυνατή συμπερίληψη και συνεργασία των κοινωνικών εταίρων. Έχουμε καταθέσει προτάσεις για την τόνωση της απασχόλησης, οι οποίες επικεντρώνονται:
1. Στο μισθολογικό κόστος: Τα άμεσα μέτρα στα οποία πρέπει να προχωρήσουν για την τόνωση της απασχόλησης στο εμπόριο είναι τα ακόλουθα: Επιδότηση της εργασίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κατάταξη των επιχειρήσεων κατά κατηγορία αριθμού απασχολουμένων με το ισόποσο του επιδόματος ανεργίας. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο εμπόριο με χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία εισόδου στην εργασία. Φορολογικά κίνητρα με τη δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού για την ενίσχυση ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να διατηρήσουν και να αυξήσουν το προσωπικό τους.
2. Στο μη μισθολογικό κόστος: Προτείνουμε συνολική μείωση 5% του μη μισθολογικού κόστους για τους συνεπείς επιχειρηματίες και παράλληλα, την αναπλήρωση των απωλειών που θα προκύψουν για τα ασφαλιστικά ταμεία από την μείωση των εισφορών με την επιβολή ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις (1‰) επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, με βασική προϋπόθεση όμως να υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.
3. Στις στρατηγικές για την Τόνωση της Απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ: Η ΕΣΕΕ επανειλημμένα έχει εκφράσει τη θέση για επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας. Στις σχετικές στρατηγικές για τόνωση της απασχόλησης, κυρίαρχο ρόλο μπορεί να παίξει ο ΟΑΕΔ, προχωρώντας σε έξυπνες κινήσεις σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ, που γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα την αγορά μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην διατήρηση θέσεων εργασίας.
ΣΤ. Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα και Εξυγίανση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Στον ΟΑΕΕ το εκτιμώμενο για το 2015 έλλειμμα ύψους περίπου 530 εκ. ευρώ σε συνδυασμό με την απορρόφηση ήδη του 81,5% της κρατικής επιχορήγησης στο χρονικό διάστημα μέχρι και το πρώτο οκτάμηνο του έτους, συνιστούν κάποια μόνο από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δεινή θέση που έχει περιέλθει το Ταμείο. Εάν στα παραπάνω δεδομένα και για το ίδιο χρονικό διάστημα προστεθούν οι περίπου 545.000 οφειλέτες ποσών που προσεγγίζουν τα 10,3 δις ευρώ (με τάσεις περαιτέρω αύξησης του ποσού σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις), αντιλαμβάνεται κανείς πως η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ έχει τεθεί σε σοβαρούς κινδύνους. Μάλιστα, η διάκριση του αριθμού των συνολικών οφειλετών σε ενεργούς – 316.500 με χρέη 8 δις ευρώ – και σε διακόψαντες την εμπορική τους δραστηριότητα – 228.000 με χρέη 2,3 δις ευρώ – καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης ριζικών αλλαγών του υπάρχοντος πλαισίου. Η ΕΣΕΕ έχει υποβάλει προτάσεις προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής αναμόρφωσης του ασφαλιστικού με σημείο αναφοράς την επίδειξη σεβασμού στη «διαδοχή των γενεών» και τη μετάβαση από ένα προβληματικό αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα σε ένα περισσότερο ανταποδοτικό.
 

Ζ. Τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως των κλάδων του ελληνικού εμπορίου, όπως το εξαγωγικό και εισαγωγικό, το λιανικό και χονδρικό, το εφοδιαστικό και διαμετακομιστικό, ώστε να έρθει "νέο χρήμα" στην ελληνική οικονομία και να συνεχίσει συνολικά το εμπόριο, όλο το 2015, την εντυπωσιακή αντοχή του στην απασχόληση, κόντρα στο απειλητικό ρεύμα της ανεργίας. Παράλληλα και αναγνωρίζοντας την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, η ΕΣΕΕ προωθεί έξι πρωτοβουλίες που σχετίζονται με για την ενίσχυση και προώθηση της ψηφιακής αγοράς στην Ελλάδα, η οποία θα αλλάξει το τοπίο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσθέτοντας και όχι αφαιρώντας δραστηριότητες από το εμπόριο.
Οι πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ ώστε κάθε εμπορική επιχείρηση να επεκταθεί στο e-commerce, αφορούν: (α) Δράση της ΕΣΕΕ για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την προώθηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και την άρση των εθνικών φραγμών στις διασυνοριακές συναλλαγές υπέρ των χωρών της ΕΕ. (β) Δράση «FeelSafe» που υλοποιείται από την ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Ελληνικής Αστυνομίας και η οποία αφορά στην ευαισθητοποίηση εμπόρων και καταναλωτών γύρω από τους κινδύνους που ενέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο. (γ) Δράση για την ανάπτυξη υπολογιστικού νέφους (cloudcomputing) που μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τους χρήστες και κυρίως τις επιχειρήσεις στην «χωρίς σύνορα» αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων. (δ) Πρόταση για χαμηλότερη φορολογία των ελληνικών ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό εμπόριο. (ε) Σχέδιο της ΕΣΕΕ για τη βελτίωση των όρων πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2014-2020.
 

Φίλες και Φίλοι,
 

Το Κεντρικό Μήνυμα της ΕΣΕΕ είναι ότι οι Έλληνες καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μην επιστρέψει ξανά ο διάλογος περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δρομολογηθεί η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση. Ευελπιστώ ότι η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2015 θα είναι το εφαλτήριο για μία νέα προσέγγιση του οικονομικού προβλήματος, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τη μικρομεσαία επιχείρηση και θα διανοίγει την αναπτυξιακή προοπτική του μέλλοντος. Η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της «πραγματικής οικονομίας» και να παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο με τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Ας αποτελέσει πια το πεδίο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της οικονομίας ένα πεδίο συγκλίσεων και όχι αποκλίσεων. Ας βρεθεί επιτέλους ο κοινός τόπος της συνεννόησης για να μεθοδεύσουμε τον απεγκλωβισμό της χώρας από την κρίση. Αυτός είναι ο πραγματικός μονόδρομος, η ευθύνη του καθενός από εμάς και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.