tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τσίπρας: Δεκτή μόνο λύση που θα εγγυάται έξοδο στις αγορές

"Μια λύση που θα εμπεδώνει τη σταθερότητα, θα εγγυάται δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές χρήματος"

Καθαρή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές άμεσα και με βιώσιμους όρους ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Συνδέσμου.

"Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ή θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές. Καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά προς το μέλλον", εξήγησε ο Πρωθιυπουργός.

Υποστήριξε ότι "αυτή τη στιγμή, μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να αναζητήσουν και να δώσουν αυτήν την καθαρή λύση. Μια λύση που θα εμπεδώνει τη σταθερότητα, θα εγγυάται μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές χρήματος. Αρχικά και άμεσα με δοκιμαστικές εξόδους, οι οποίες όμως θα προετοιμάσουν το έδαφος ώστε από τον Σεπτέμβρη του 2018 να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα".

"Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα διασφαλίζει την έξοδό της στις αγορές άμεσα και με βιώσιμους όρους", είπε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους και τους δανειστές της και ότι για πρώτη φορά προσέρχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ενότητας απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο. "Πιστεύω ότι σήμερα αποτελεί πλατιά κοινωνική απαίτηση να συστρατευτούμε σε αυτόν τον στόχο. Θα τολμούσα να πω ότι είναι κοινή εθνική απαίτηση να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και όλες οι δυνάμεις, οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να συνδράμουν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απεξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό καταναγκασμό", ανέφερε χαρακτηριστικά.