tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το 21,4% των νέων ούτε εργάζεται ούτε σπουδάζει!

Την τέταρτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. κατέχει η Ελλάδα στους "ανενεργούς" νέους 18- 24 ετών

Το ότι η κρίση έφερε ανεργία σε εξωπραγματικά επίπεδα για τους νέους, δεν είναι νέο. Ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι ότι στην Ελλάδα, εκτός από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, διατηρείται υψηλό το πσοστό των νέων 18 ως 24 ετών, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας, αλλά δεν συμμετέχουν ούτε στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αυτή τη στιγμή περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι σε όλη την Ευρώπη- δηλαδή σχεδόν όσο ο πληθυσμός της Σλοβακίας ή της Φινλανδίας- ούτε εργάζονται ούτε σπουδάζουν ούτε καταρτίζονται. Πρόκειται για το 14,3% των νέων, που υπολογίζονται στα 38 εκατομμύρια συνολικά. Το μόνο παρήγορο είναι ότι το ποσοστό αυτό αποκλιμακώνεται σταθερά από τα επίπεδα του 17,2% το 2012, προσεγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα. Τι συμβαίνει την ίδια ώρα στην Ελλάδα; Το ποσοστό των "ανενεργών" νέων διαμορφώνεται στο 21,4%, που είναι η 3η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. μετά από την Ιταλία και την Κύπρο. 

Αν ανατρέξουμε στα ιστορικά στοιχεία, θα διαπιστώσουμε ότι όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό αυτό αποκλιμακώνεται. Ωστόσο απέχουμε πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα του 16,9%, που ήταν στα όρια του κοινοτικού μέσου όρου. Κι αυτό γιατί πολύ απλά στην κορύφωση της κρίσης, το 2013, το ποσοστό των ανενεργών νέων είχε εκτιναχθεί στο 28,2%. 

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα καλείται να βρει απαντήσεις όχι μόνο στο μείζον θέμα της υψηλής ανεργίας των νέων, αλλά και στο πώς θα καταφέρει να εντάξει τους νέους σε προγράμματα εκπαίδευσης- κατάρτισης.