tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στο Eurogroup η έξοδος από το Μνημόνιο

Aρμόδια κοινοτικά στελέχη εξηγούν ότι σήμερα η Ελλάδα θα βρεθεί στην… γωνία του «κάδρου» των διαπραγματεύσεων

Η διαπραγμάτευση για την  επομένη του μνημονίου μεταφέρεται σήμερα στο Eurogroup με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να μεταφέρει στις βαλίτσες της τα αποτελέσματα από το χθεσινό ραντεβού στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, αρμόδια κοινοτικά στελέχη εξηγούν ότι σήμερα η Ελλάδα θα βρεθεί στην… γωνία του «κάδρου» των διαπραγματεύσεων, μετά την «φωτιά» που έχουν ανάψει τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς της Γαλλίας  και της Ιταλίας που χρήζουν άμεσης…. πυρόσβεσης, αλλά και οι πιέσεις στην  γερμανική οικονομία.

Οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν το μεσημέρι με δεύτερο θέμα στην επίσημη ατζέντα την Ελλάδα, παρουσία – όπως συνηθίζεται – των εκπροσώπων της τρόικας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τη διαπραγμάτευση έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου διασφαλίζοντας μία «καλή» αξιολόγηση στην πέμπτη διαπραγμάτευση χωρίς νέα μέτρα με προοπτική φοροελεφρύνσεων, αλλά και προωθώντας το αίτημα εξόδου από το «άρμα» του ΔΝΤ και εισόδου στις αγορές.

Αυξήθηκε κατά 9 δισ. ευρώ ο απολογισμός της κρίσης

Πρώτο βήμα είναι το «κλείσιμο» του 2014 με βάση και τα νέα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος που ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ σήμερα και έστειλε αρχές Οκτωβρίου -όπως υποχρεούται ανά εξάμηνο-  η κυβέρνηση στην Eurostat. Χθες ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταικούρας σε συνέντευξή  του δεν απέκλεισε αλλαγές έως  το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού όπως δεν απέκλεισε και νέες φοροελαφρύνσεις. 

Τα νέα στοιχεία έρχονται μετά τις ανακοινώσεις την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ των νέων στοιχείων για το ΑΕΠ που επηρρεάζουν τον δείκτη χρέους. Τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε το Capital.gr δείχνουν ότι ο "τελικός" λογαριασμός της αναθεώρησης του ΑΕΠ είναι μόνο 400 εκατ ευρώ, αλλά προ κρίσης, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 9 δισ. ευρώ τα οποία εξαϋλώθηκαν την πενταετία που μεσολάβησε, αυξάνοντας ισόποσα τον τελικό απολογισμό της κρίσης στα 60 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο Γαλλία- Ιταλία – ύφεση

Κοινοτικοί κύκλοι εξηγούν ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα ούτως ή άλλως θα πρέπει να περιμένουν την νέα «κυβέρνηση» Juncker τον Νοέμβριο.  Είναι βέβαιο – όμως  – συνεχίζουν ότι θα επηρεαστούν πολυπλεύρως από τα οικονομικά γεγονότα στα μεγάλα κράτη». «Με την καταιγίδα που έχει ξεσπάσει σε Γαλλία – Γερμανία δεν μπορεί κανείς να ρισκάρει μία νέα μπόρα στην Ελλάδα, πρέπει το ζήτημα να λυθεί» επισημαίνουν.

Ωστόσο, προσθέτουν ότι έως ότου έρθει η ώρα των αποφάσεων, πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει μακριά από την… καταιγίδα ως «μη πρόβλημα». Πρέπει επίσης, εξηγούν, να γίνει σαφές πως η ίδια η κρίση για την οποία αφιερώθηκε μεγάλο μέρος της συνόδου του ΔΝΤ, επηρεάζει το ίδιο το ελληνικό εγχείρημα εξόδου  στις αγορές, σε μία Ευρώπη η οποία δέχεται πιέσεις ακόμη και στην «καρδιά» της, στην ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας….

Τα ελληνικά «μεγέθη» (χρηματοδοτικές ανάγκες 24 δισ. ευρώ στη διετία και χρέος 318 δισ. ευρώ) φαντάζουν πολύ μικρά όταν κινδυνεύουν με απόρριψη από την Κομίσον οι προϋπολογισμοί Γαλλίας και Ιταλίας, δύο κρατών  με δημόσιο χρέος πάνω  από 4 τρισ. ευρώ. Η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναλαμβάνει σε λίγες ημέρες τα ηνία, αναμένεται να «ξεκινήσει» από τις μεγάλες χώρες  φτάνοντας όμως και στην Ελλάδα όπως έχει αναφέρει το Capital.gr με  ένα πρόγραμμα «οικειοποίησης» από την μεριά της Κυβέρνησης των δεσμεύσεων που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χρηματοδοτική κάλυψη το οποίο όμως ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα. 

Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση θα πρέπει – παρά τα εύσημα προόδου που λαμβάνει – να αποδείξει ότι μπορεί μόνη της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Και αυτό θα πρέπει να αποδείξει και σήμερα στο  Eurogroup, αντιμέτωπη με ένα  πακτωλό μέτρων – συμφωνιών για νέες παρεμβάσεις μέσα στο φθινόπωρο, αλλά και με τους πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να «παντρέψει» με τον οδικό χάρτη φοροελαφρύνσεων που διακαώς έχει ανάγκη η κυβέρνηση….

    Πηγή www.capital.gr