tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΣΕΒ : Η ανεργία δεν καταπολεμάται με προσλήψεις στο Δημόσιο

Tην ανιούσα έχουν πάρει οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο τους τελευταίους μήνες όπως και η μισθολογική δαπάνη επισημαίνει ο ΣΕΒ,

Tην ανιούσα έχουν πάρει οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο τους τελευταίους μήνες όπως και η μισθολογική δαπάνη επισημαίνει ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις είναι αυτές που μειώνουν την ανεργία και όχι οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι δεν είναι αποδεκτό, ιδιαίτερα υπό τη σημερινή συγκυρία, κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις να οδηγούν σε αναστολή επιχειρηματικών επενδύσεων, όπως η «Ελληνικός Χρυσός» και δηλώνει αβεβαιότητα για τις προοπτικές εξόδου από την ύφεση.

«Η αντιστροφή της τάσης νοικοκυρέματος των τελευταίων χρόνων στις δημόσιες δαπάνες υπονομεύει τις θυσίες που υπέστησαν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης», αναφέρουν οι αναλυτές του ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που κυκλοφόρησε χθες.

Το δελτίο επισημαίνει ότι η αντιστροφή της τάσης στις προσλήψεις του Δημοσίου δεν περιορίζεται μόνον στην απασχόληση. «Οι αμοιβές των δημοσίων λειτουργών σε σχέση με την αμοιβή του συνόλου της μισθωτής εργασίας είναι οι υψηλότερες στην Ε.Ε., ενώ παρατηρείται μία αύξηση του κονδυλίου των αμοιβών προσωπικού στον κρατικό προϋπολογισμό τους τελευταίους μήνες, που είναι ανησυχητική», αναφέρει ο ΣΕΒ.

Το ενιαίο μισθολόγιο, πέραν από την κυβερνητική πρόβλεψη για αύξηση της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου κατά την περίοδο 2016-2018, ύψους 107 εκατ. ευρώ «κρύβει» πρόσθετα βάρη για τους φορολογουμένους: Aπό το 2018 λόγω των ωριμάσεων η αύξηση φθάνει στα 143 εκατ. ευρώ και αν συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες δαπάνες λόγω της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης και της αύξησης των επιδομάτων θέσεων ευθύνης, το κόστος ανεβαίνει στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ολα αυτά δε, πραγματοποιούνται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση παρεμβαίνει με μέτρα περικοπής συντάξεων ύψους 1,8 δισ. ευρώ και αύξησης του φορολογικού βάρους 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Οι αναλυτές του ΣΕΒ εκτιμούν ότι η διατήρηση υπεράριθμων υπαλλήλων και άχρηστων φορέων στο Δημόσιο οδηγεί σε αδυναμία αύξησης των αμοιβών στο μέλλον λόγω της δημοσιονομικής δυσπραγίας και της αδυναμίας δανεισμού από το εξωτερικό, καθώς και σε συνεχή συμπίεση του επιπέδου διαβίωσης των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και των συντάξεων του συνολικού πληθυσμού.

Συνολικά η αγορά εργασίας επιδεικνύει στασιμότητα, καθώς η εικόνα με τη σχετικά καλή πορεία της μισθωτής απασχόλησης τον Δεκέμβριο, δικαιολογείται από την αύξηση του εσωτερικού τουρισμού και την καθυστερημένη κάλυψη κενών θέσεων στην εκπαίδευση.

Στο κεφάλαιο των επενδύσεων ο ΣΕΒ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για το κλίμα που δημιουργείται υπενθυμίζοντας περιπτώσεις, πέραν της πρόσφατης υπόθεσης της «Ελληνικός Χρυσός», όπου παρεμβάσεις, παραλείψεις ή αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων (ΟΠΑΠ) κ.λπ. οδηγούν σε καθυστερήσεις επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, π.χ. Cosco, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικά Υδατοδρόμια κ.ά.

Πηγή imerisia.gr