tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Που θα κάτσει η “μπίλια” στο Eurogroup;

Στην πλευρά της Ευρωζώνης περνάει η σκυτάλη των παζαριών και των συνεννοήσεων

Στην πλευρά της Ευρωζώνης περνάει η σκυτάλη των παζαριών και των συνεννοήσεων, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναμένεται να καταθέσει τη νέα «αναβαθμισμένη» πρότασή της, σχετικά με το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης».

 

Κεντρικό ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας «μίνιμουμ» συμφωνίας επί του νέου πακέτου, με στόχο την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, για το κλείσιμο της «αξιολόγησης», ενδεχομένως σε προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τον Μάρτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις από πηγές της Ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκεται η πρόταση για «τμηματική μείωση» του αφορολόγητου ορίου μισθωτών συνταξιούχων σε δύο δόσεις. Ειδικότερα, εξετάζεται η περαιτέρω καρατόμησή του, στο εύρος ετήσιων εισοδημάτων ύψους 7.000 ευρώ. Για τη συνέχεια, από το 2019, συζητείται η περαιτέρω καρατόμηση στα 6.000 ευρώ, με την ένταξη του αντιλαϊκού μέτρου στην ενεργοποίηση του ενισχυμένου δημοσιονομικού κόφτη, όπως και η κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» στις αποδιδόμενες συντάξεις.

 

Ταυτόχρονα, οι εκκρεμότητες της «αξιολόγησης» αφορούν τα επόμενα μέτρα στα Εργασιακά, στα ζητήματα της Ενέργειας, στις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες στην πορεία ανάκαμψης των επιχειρήσεων . Και, βέβαια, τα παραπάνω αποτελούν την εφαρμογή πρόσφατων αποφάσεων σε επίπεδο Γιούρογκρουπ.

 

Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε και η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό, διεμήνυσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας.

 

«Η απόφαση της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο είναι πολύ σαφής: Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσύρει τη συμμετοχή του, η βοήθεια θα τερματιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι «το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό κοινοβούλιο».

 

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην «έκθεση αξιολόγησης» δήλωσε ότι «μπορεί να διαφωνούν με τα συμπεράσματά μας, αλλά είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι, με ξεκάθαρη δέσμευση να είμαστε ένας έμπιστος σύμβουλος και ένας αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας». Σύμφωνα με την ίδια, η έκθεση εστιάζει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί, αναφερόμενη στις νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στις συντάξεις, τους φόρους, που βέβαια συζητούνται και με την πλευρά της Ευρωζώνης.

 

Ενδεικτική για το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης που διενεργείται γύρω από τις «εκκρεμότητες» της «αξιολόγησης» είναι και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, προς το ΔΝΤ, η οποία ενσωματώθηκε στην έκθεσή του

 

Στην επιστολή του, ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρει πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ «δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και τις καλύτερες των προβλεπόμενων επιδόσεις που έχει επιτύχει η Ελλάδα στον δημοσιονομικό τομέα και στην ανάπτυξη». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η έκθεση του ΔΝΤ «δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής προσπάθειας που καταβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση». Σε αυτό το επίπεδο επισημαίνεται ότι «η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιταχύνθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα των μεταρρυθμίσεων σε βάθος, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα ενιαίο ταμείο, η συνολική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων (περιλαμβανομένης της σημαντικής προόδου στην εισαγωγή των συστάσεων του ΟΟΣΑ) και ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

 

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε αντίστοιχη επιστολή προς το ΔΝΤ, εστιάζει στην «υποεκτίμηση» της προόδου που έχει συντελεσθεί, ενώ «κατηγορεί» το ΔΝΤ ως «υπερβολικά απαισιόδοξο», σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς και σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ανάγκης των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση.

 

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις του Ταμείου φαίνεται να έχουν ενσωματώσει μόνο κινδύνους. «Δεδομένου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης είναι πιθανό να φθάσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ,οι δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου εγείρουν πολλά ερωτήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

 

 

 

ΣΒ