tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι δανειστές απαιτούν βίαιες αλλαγές στα εργασιακά

Ειδικά οι θέσεις του ΔΝΤ που ζητά άμεσες αλλαγές για θέματα όπως ομαδικές απολύσεις και νέο ύψος κατώτατου μισθού, μπορεί να προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις.

Ειδικά οι θέσεις του ΔΝΤ που ζητά άμεσες αλλαγές για θέματα όπως ομαδικές απολύσεις και νέο ύψος κατώτατου μισθού, μπορεί να προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις.

 

Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βγαίνοντας χθες από την συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

«Οι διαφορές με το ΔΝΤ είναι τόσο ακραίες, που δεν θα μπορούσε να γίνει ουσιώδης συζήτηση αν δεν υπάρχει ένα κείμενο αναφοράς», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος προανήγγειλε σύγκρουση με το Ταμείο για τα εργασιακά θέματα, τα οποία πάντως θα ανοίξουν τον Οκτώβριο.

Αυτό που συμφωνήθηκε χθές είναι ότι η βάση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που μελετά τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και θα προτείνει μεταρρυθμίσεις για τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ομως, οι ακραίες θέσεις του Ταμείου, ενδεχομένως να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Reuters, είχε χαρακτηρίσει «ακραίο παίκτη» το ΔΝΤ, ενώ προσέθετε πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Ταμείο, αλλά θα παλέψει για να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 17 Οκτώβρη, καθώς το επίμαχο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται προς το τέλος του Σεπτέμβρη, ενώ τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη προβλέπεται να εκδοθεί και η δικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που θα κρίνει τη διατήρηση ή την κατάργηση του «υπουργικού βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις. Μέχρι τότε η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται με τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή email.

Σε κάθε περίπτωση, τα εργασιακά θέματα παραμένουν ανοικτά και ο Οκτώβριος θα είναι «θερμός» για την κυβέρνηση. Οι «κόκκινες» γραμμές είναι δεδομένες από την Αθήνα, αλλά αν το ΔΝΤ επιμείνει κυρίως στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, τότε η σύγκρουση θεωρείται δεδομένη.

 

 

Πηγή : www.imerisia.gr