tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (1/7/2024)

Άρθρο

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας | Ξεκινάει από 1η Ιουλίου μαζί με την Απολογιστική Δήλωση – Για φθινόπωρο τα λοιπά έντυπα του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ

 

Ερωτήματα

Τι ισχύει για τη μεταβολή εργασιακής σχέσης από εργάτη σε υπάλληλο;

Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου απασχολεί προσωπικό εκ των οποίων οι μισοί είναι με την ιδιότητα και αμοιβή εργάτη και οι άλλοι μισοί ως υπάλληλοι. Βάσει της τελευταίας κλαδικής σύμβασης που ίσχυε το 2017, έχει καταργηθεί και είναι αναρτημένη στο omed.gr, όλο το προσωπικό θα έπρεπε να αμείβεται με μισθό, άρα υφίσταται μία ανίσοτητα στην επιχείρηση καθότι το προσωπικό πραγματικά εργάζεται 5μερο, η οποία και διορθώθηκε με τις νέες συμβάσεις στις 01/04/2024 όπου και όλο το προσωπικό υπέγραψε και μετατράπηκαν σε υπάλληλοι όσοι αμειβόντουσαν ως εργάτες.

Τα ερωτήματα είναι τα εξής α) θεωρείται βλαπτική μεταβολή από τη στιγμή που έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις και με τη παρέλευση 2 μηνών ουδείς έχει διαμαρτυρηθεί; και β) το νομικό πλαίσιο καλύπτει τον εργοδότη να διορθώσει τέτοιοι λάθος μετά από χρόνια ή υπάρχει δεδικασμένο ;

Απάντηση

Κατάργηση διάκρισης των μισθωτών σε υπαλλήλους και εργάτες όσον αφορά το ύψος της οφειλόμενης σε αυτούς  αποζημίωσης λόγω απόλυσης

Η διάκριση των μισθωτών σε υπαλλήλους και εργάτες  όσον αφορά το ύψος της οφειλόμενης σε αυτούς  αποζημίωσης λόγω απόλυσης,  δεν έχει πλέον  τη σημασία που είχε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021  και τούτο διότι η κείμενη εργατική νομοθεσία αντιμετώπιζε μέχρι τότε  το πλαίσιο υπολογισμού της αποζημίωσης απολύσεως των εργατοτεχνιτών με δυσμενέστερο τρόπο  σε σχέση με αυτόν των υπαλλήλων, ενώ παράλληλα για τους υπαλλήλους και μόνο για αυτούς προβλεπόταν  διπλό σύστημα απόλυσης (με ή χωρίς προειδοποίηση). Από 1ης Ιανουαρίου 2022, με τη διάταξη του άρθρου  64 του Ν.4808/2021 καταργήθηκε η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών όσον αφορά  το καθεστώς απόλυσης τους  και πλέον  ο  ν. 2112/1920,  ο ν. 3198/1955  και κάθε άλλη διάταξη που διέπει την καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας των υπαλλήλων, εφαρμόζονται και επί των εργατοτεχνιτών.  Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, ως μηνιαίος μισθός του εργατοτεχνίτη λογίζονται τα είκοσι δύο (22) ημερομίσθια, εκτός εάν ήδη αμείβεται με μηνιαίο μισθό.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Πως πρέπει να γίνει η απόλυση ξενοδοχοϋπαλλήλου με σύμβαση ορισμένου χρόνου;

Εποχιακή ξενοδοχειακή επιχείρηση έχει προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θέλει να προχωρήσει στην απόλυση εργαζομένου με αρχική ημερομηνία πρόσληψης 22/05/2024.

Η αρχική ημερομηνία λήξης της σύμβασης ορισμένου χρόνου είναι 30/09/2024 και πρόκειται να λυθεί 10/06/2024.

Απάντηση

Εργαζόμενος με σύμβαση ορισμένου χρόνου, του οποίου η  λήξη της εργασιακής του σχέσης,  επέρχεται σε χρόνο προγενέστερο  της συμβατικής ημερομηνίας λήξης της σύμβασης, τότε αυτή εφόσον οφείλεται  σε καταγγελία  της σύμβασης εργασίας  κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 40 του Ν.3986/2011 και ειδικότερα αν υφίσταται εν προκειμένω σχετικός  όρος στην ατομική σύμβαση εργασίας του εποχικού ξενοδοχοϋπαλλήλου, στην περίπτωση αυτή  μετατρέπεται η  σύμβαση   αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά την καταγγελία.

Στην περίπτωση αυτή  οφείλεται στον εργαζόμενο  η από το Ν. 2112/1920 προβλεπόμενη αποζημίωση για απροειδοποίητη καταγγελία της σχέσης εργασίας.  Για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψη, σύμφωνα με πρόσφατη νομολογία, μόνο το χρονικό διάστημα που απομένει μετά την αφαίρεση, από τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας του απολυομένου (που έχει ως αφετηρία την αρχική πρόσληψη) , του χρόνου των νεκρών περιόδων, κατά τη διάρκεια των οποίων η σχέση εργασίας διακοπτόταν και ο μισθωτός μπορούσε να απασχοληθεί σε άλλο εργοδότη (Άρειος Πάγος 80/2019, 1085/2006, Μονομελές  Πρωτοδικείο Ρόδου 136/2009). Συνεπώς αν δεν έχει συμπληρώσει  σύμφωνα με τα ανωτέρω εκτεθέντα, δώδεκα μήνες υπηρεσίας στο ξενοδοχείο , η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται  αζημίως.  Σε περίπτωση πάντως αμφισβήτησης αρμόδια να κρίνουν είναι τα δικαστήρια.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr