tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μικρότερο τελικά το πλεόνασμα του 2015

Αυτό προκύπτει από την αναθεώρηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015, στην οποία προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Αυτό προκύπτει από την αναθεώρηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015, στην οποία προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 είναι τελικά περίπου 0,5% του ΑΕΠ μικρότερο, σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο του 2016.

Τα νέα στοιχεία προέκυψαν στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησης για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος του 2016 τα οποία και υποβλήθηκαν στη Eurostat, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση είχε γίνει τον Απρίλιο στο πλαίσιο της πρώτης κοινοποίησης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την επεργασία των δημοσιονομικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ:

1. Το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε το 2015 στο 7,5% του ΑΕΠ, ή 13,2 δισ. ευρώ, από 7,2% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν τον Απρίλιο του 2016.

2. Το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ. Εάν εξαιρεθεί η επίπτωση της υποστήριξης των τραπεζών (που εκτιμήθηκε στο 4,1% του ΑΕΠ το 2015), τότε από την επεξεργασία προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος. Το πρωτογενές πλεόνασμα, προκύπτει τελικά από τα διαθέσιμα στοιχεία, μικρότερο έναντι των αρχικών εκτιμήσεων (0,7% του ΑΕΠ). Είναι όμως υψηλότερο του στόχου που είχε τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές στο πλαίσιο του μνημονίου.

3. Το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της γενικής κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2015 εκτιμάται πως ήταν 311,7 δισ. ευρώ ή 177,4% του ΑΕΠ καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου (176,9% του ΑΕΠ). Από τα 311,7 δισ. ευρώ, τα 244,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια που έχει λάβει η χώρα μέσω του Μηχανισμού Στήριξης και σε χρεόγραφα (μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα) αντιστοιχούν τα 61,6 δισ. ευρώ.

4. Η ΕΛΣΤΑΤ αποδίδει στις αναθεωρήσεις που έγιναν, μεταξύ των δύο κοινοποιήσεων (Απριλίου 2016 και Οκτωβρίου 2016) σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών, καθώς και στην επίδραση της αναθεωρήσεις του ΑΕΠ.

5. Πρέπει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα όπως αυτό καθορίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, δεν υπολογίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς κατά τη μέτρηση του μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

 

Πηγή : www.imerisia.gr