tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κρίσιμη “μάχη” στη Ρίγα της Λετονίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ το ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στην τριμερή που θα ακολουθήσει

Σε εξέλιξη  βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ το ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στην τριμερή που θα ακολουθήσει μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ που χρονικά προσδιορίζεται για μετά τις 22:00 το βράδυ.

Πάντως λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση που μπορεί να αποδειχτεί ορόσημο για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι βάσει της προόδου που έχει γίνει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα.

Διευκρίνιζαν ότι στην αποψινή συνάντηση, η οποία θα είναι τριμερής, η κυβέρνηση δεν περιμένει να επικυρωθεί μια συμφωνία, καθώς είναι μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η κυβέρνηση, ανέφεραν, περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει το Eurogroup που θα την επικυρώσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου πρόεδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι : «Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν γίνονται στη Ρίγα».

Αναγνώρισε πάντως ότι η τριμερής συνάντηση που θα ακολουθήσει το δείπνο της Συνόδου «επιτρέπει να προετοιμάσουμε κυρίως της συνάντηση του επικείμενου Eurogroup».

«Θα είναι μία φιλική συζήτηση δεν είναι η Γερμανία και η Γαλλία που αποφασίζουν για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τη Ρίγα της Λετονίας, το θέμα του ΦΠΑ εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς η πλευρά των εταίρων επιμένει για δύο συντελεστές -χαμηλός στο 11% και υψηλός στο 23%-, ενώ η Αθήνα μιλά για τρεις συντελεστές (22% υψηλός, 14% ενδιάμεσος και 7% χαμηλός -για τρόφιμα, φάρμακά κ.ά.).

Ωστόσο, η κυβερνητική πρόταση αντικρούεται από τους θεσμούς καθώς θεωρείται ότι δεν απλοποιεί το σύστημα (διατηρούνται τρεις συντελεστές), ενώ δεν επιτυγχάνεται και η προσδοκώμενη αύξηση των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα των θεσμών.

Πηγή www.reporter.gr