tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Καταρρέει το ασφαλιστικό, σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ

“Σήμα κινδύνου” εκπέμπει έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το Ασφαλιστικό σύστημα έχει διάρκεια ζωής μόλις δύο χρόνια, λόγω έλλειψης πόρων.

“Σήμα κινδύνου” εκπέμπει έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το Ασφαλιστικό σύστημα έχει διάρκεια ζωής μόλις δύο χρόνια, λόγω έλλειψης πόρων.

 

Ο συνδυασμός ανεργίας και δραματικής μείωσης στις αμοιβές και τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία, έχει πολλαπλασιάσει την «τρύπα» στο Ασφαλιστικό, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει παρά ελάχιστο χρόνο πριν καταστεί μη βιώσιμο, τονίζει η ΓΣΕΕ στην έκθεσή της.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης , απαιτείται θεσμοθέτηση νέων πόρων εκτός του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος ώστε να μην αρχίσει η κατάρρευση με δεδομένη και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7 χρόνια τα επόμενα 50 χρόνια.

 

Όσον αφορά στην ανεργία, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον είκοσι χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2009, ακόμη και με μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,5%-4% ετησίως.

Οοι έχουν ακόμη εργασία, αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους που μπορεί να φτάνουν ως και τους 12 μήνες. Οι πιο «προβληματικοί» κλάδοι είναι ο τουρισμός, οι υπηρεσίες security, η διαφήμιση, ο κινηματογράφος, ο ιματισμός και η οδική βοήθεια.

 

 

Μερικά από τα μεγέθη που περιλαμβάνει η έκθεση:

δύο χρόνια ζωής έχει το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, καθώς το 2015 είναι το τελευταίο έτος που «βγαίνει» έστω και οριακά

σχεδόν 20 δισ. ευρώ είναι η «μαύρη τρύπα» που προκαλούν ανεργία, μείωση μισθών και εισφοροδιαφυγή

πάνω από 12 δισ. ευρώ χρωστάει το Δημόσιο

4,2 δισ. ευρώ είναι οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων την περίοδο των μνημονίων.

5,5 δισ. ευρώ ή 43% από τη λιτότητα της διετίας 2013-2014 είναι περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων

10,5 δισ. ευρώ είναι οι πόροι που χάνονται από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών

8,5 δισ. ευρώ κοστίζει η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης