tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Και ξανά στο προσκήνιο το Grexit

Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα και οι αναφορές για κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα και οι αναφορές για κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

 

Και αυτό γιατί διεθνείς οικονομικοί οίκοι προβλέπουν να κορυφώνονται οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

 

Η αύξηση των ανησυχιών σχετικά  με την αξιολόγηση και το χρέος, οδήγησε  σε άλμα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τις αγορές να κάνουν λόγω για αύξηση του ελληνικού ρίσκου και επανεμφάνιση ακόμη και των φόβων για Grexit, εάν η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Μεταξύ αυτών που κάνουν λόγο για πιθανό Grexit, είναι και  η Goldman Sachs. Όπως επισημαίνει, το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αμφισβητεί και πάλι την συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και καθυστερεί την  ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, μια σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους είναι πολιτικά μη αποδεκτή από την Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης.

 

«Παρότι η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό δεν αποτελεί συστηματικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και μια τέτοια συζήτηση δεν συνιστά είδηση για τους επενδυτές, εντούτοις είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη πως οι πολιτικές εντάσεις πιθανότατα θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες», αναφέρει προσθέτοντας πως καθώς παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις και αυξάνονται τα αρνητικά δημοσιεύματα, οι επενδυτές ενδέχεται να απομακρυνθούν προσωρινά από το ευρωπαϊκό νόμισμα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, την  ώρα  που  το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (το λεγόμενο Brexit) εντείνει το ελληνικό πρόβλημα.

 

Για την Citi, οι  πιθανότητες πλέον το ΔΝΤ θα μείνει έξω από το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης έχουν  αυξηθεί, δεδομένης και  της απροθυμίας των ευρωπαίων πιστωτών να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους τώρα. Η αμερικάνική τράπεζα, δεν αποκλείει εξάλλου ότι ακόμη και το τρίτο πακέτο διάσωσης μπορεί τελικά να αποτύχει να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα  και να διασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας εντός  της ζώνης του ευρώ, μη αποκλείοντας έτσι το Grexit τα επόμενα ένα-τρία χρόνια

 

Την ίδια ώρα και  ο Economist, εκτίμησε πως  μέχρι το 2020 οι πιθανότητες για Grexit παραμένουν στο 60%, καθώς η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, ενώ για την Citigrpoup η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση «limbo» (στο προαύλιο της Κόλασης), ευρισκόμενη σε μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής, έχοντας πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως αναφέρει, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους καθυστερούν. Από οικονομικής άποψης πάλι, μπορεί το ΑΕΠ να μην κατέρρευσε το 2015, ωστόσο η οικονομία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

 

Πηγή : www.vima.gr