tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εύσημα από Κομισιόν για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας

Για «εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή» που έχει συντελεσθεί στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα κάνει λόγο η Κομισιόν.

Για «εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή» που έχει συντελεσθεί στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα κάνει λόγο η Κομισιόν.

Στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, η Επιτροπή προβλέπει, επίσης, επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 0,6% το 2014 ενώ εκτιμά ότι οι ρυθμοί αυτοί θα αυξηθούν στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016.

Πάντως δεν παραλείπει να σημειώσει αρκετές καθυστερήσεις σε διάφορα πεδία οι οποίες, όπως λέει, πρέπει να ξεπεραστούν. Επιπλέον διαπιστώνει ότι η δυναμική του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί ελαφρώς και η χώρα εξαρτάται από τους διεθνείς δανειστές της προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει καθυστερημένη, αλλά τελικά ουσιαστική πρόοδο από την τελευταία αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013. Κάνοντας μια εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ξεπέρασε τον δημοσιονομικό της στόχο το 2013, καθώς καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα βάσει των όρων του προγράμματος», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Για το χρέος αναφέρεται ότι έχει επιδεινωθεί ελαφρώς η δυναμική του, ωστόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί ορατά από το 2015 κι έπειτα καθώς θα ενισχύεται η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνεται πιο ουσιαστικό. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι το χρέος θα διαμορφωθεί γύρω στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο 112% του ΑΕΠ το 2022.