tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

70.000 παραποιημένα προιόντα εντόπισε τελωνειακή επιχείρηση της Ε.Ε

Η επιχείρηση επικεντρώθηκε σε εμπορεύματα που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου και ταχυμεταφοράς

Η επιχείρηση επικεντρώθηκε σε εμπορεύματα που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου και ταχυμεταφοράς και είχε ως στόχο να εντοπίσει παραποιημένα προϊόντα που αποστέλλονται με μικρές αποστολές. Η Κοινή Τελωνειακή Επιχείρηση «ΕΡΜΗΣ» πραγματοποιήθηκε από τις ελληνικές τελωνειακές υπηρεσίες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης τελωνειακοί εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης αυτής παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική σύσκεψη στην Αθήνα και δημοσιεύονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη.

Ο Επίτροπος Τελωνείων και Καταπολέμησης της Απάτης κ. Άλγκιρντας Σεμετά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η επιχείρηση "ΕΡΜΗΣ" δείχνει, για μια ακόμη φορά, πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για την καταπολέμηση κοινών κινδύνων. Τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης θέτουν τους καταναλωτές μας σε κίνδυνο και τις επιχειρήσεις μας σε μειονεκτική θέση. Η στενή συνεργασία, η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και η στοχευμένη δράση, με τη συμμετοχή όλων των αρχών επιβολής του νόμου, έχουν καίρια σημασία για την αναχαίτιση του λαθρεμπορίου των προϊόντων αυτών. Η επιχείρηση "ΕΡΜΗΣ" πέτυχε ακριβώς αυτό και έδειξε ότι μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.»

Η Κοινή Τελωνειακή Επιχείρηση «ΕΡΜΗΣ» πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014. Οι τελωνειακές αρχές διενήργησαν εντατικούς ελέγχους και αντάλλαξαν πληροφορίες για δέματα που εισήλθαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες μέσω ταχυδρομείου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 70.000 προϊόντα παραποίησης/απομίμησης σε 634 διαφορετικές κατασχέσεις. Τα προϊόντα ποικίλλουν: από κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου και μικρά ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα. Διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα προϊόντα προέρχονταν από την Άπω Ανατολή. Τέτοιου είδους παραποιημένα προϊόντα ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, καθότι συνήθως δεν κατασκευάζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια. Επιπλέον, το λαθρεμπόριο προϊόντων παραποίησης/απομίμησης υπονομεύει τις νόμιμες επιχειρήσεις. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη 210 κατασχέσεις, αλλά τα εμπορεύματα αποδεσμεύθηκαν από τις τελωνειακές αρχές επειδή δεν συνεργάστηκαν οι κάτοχοι δικαιωμάτων καθώς δεν προσήλθαν για να ταυτοποιήσουν τα εμπορεύματα και να βεβαιώσουν ότι πρόκειται για προϊόντα παραποίησης/απομίμησης. Οι αρχές που συμμετείχαν στην επιχείρηση υπενθύμισαν ότι η συνεργασία των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι καθοριστική για την επιτυχία μιας τελωνειακής επιχείρησης αυτού του είδους, δεδομένου ότι μόνον οι κάτοχοι δικαιωμάτων μπορούν να πιστοποιούν ότι τα εμπορεύματα που κατασχέθηκαν δεν είναι αυθεντικά.

Η επιχείρηση «ΕΡΜΗΣ» αποτελεί συνέχεια προηγούμενων δράσεων που συντόνισε η OLAF (ΚΤΕ «FAKE», ΚΤΕ «SIROCCO» και ΚΤΕ «DIABOLO I» και «DIABOLO II»), οι οποίες αποσκοπούσαν στην ανάσχεση του λαθρεμπορίου προϊόντων παραποίησης/απομίμησης. Αυτές οι Κοινές Τελωνειακές Επιχειρήσεις προάγουν την ανταλλαγή πληροφοριών, ενισχύουν τη διασυνοριακή συνεργασία και εστιάζουν την προσοχή στους επικίνδυνους τομείς όπου αναπτύσσεται το λαθρεμπόριο. Επιπλέον, χάρη σ' αυτόν τον μεγάλο αριθμό κατασχέσεων, η Κοινή Τελωνειακή Επιχείρηση συνέβαλε για μία ακόμη φορά στην αποφυγή ζημίας για τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών και της ΕΕ από τη μη καταβολή τελωνειακών δασμών και φόρων.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει τριπλή αποστολή: προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διενεργώντας έρευνες για περιπτώσεις απάτης, διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας· εντοπίζει και διερευνά σημαντικά θέματα που αφορούν την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων από το προσωπικό των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τα οποία ενδέχεται να επισύρουν πειθαρχική ή ποινική δίωξη· στηρίζει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ιδίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και νομοθεσίας για την καταπολέμηση της απάτης.