tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το ΕΕΑ ενημερώνει: Σημαντικές οι συμφωνίες συνεργασίας με τη Κίνα

οι συνομιλίες της ελληνικής κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στην Κίνα βρίσκονται σε καλό και παραγωγικό δρόμο

Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μοναδικός εκπρόσωπος της επιμελητηριακής κοινότητας στην αποστολή, οι συνομιλίες της ελληνικής κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στην Κίνα βρίσκονται σε καλό και παραγωγικό δρόμο.

 

 

Όλες οι συναντήσεις πολιτικές και οικονομικές καταλήγουν σε απτές συμφωνίες, οι οποίες, εφόσον υλοποιηθούν, θα έχουν ευεργετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. Πέρα από αυτό, ανοίγονται και απευθείας δρόμοι εμπορίου και επιχειρηματικών συνεργασιών για τις επιχειρήσεις, όπως η προσδοκώμενη συνεργασία με την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών πωλήσεων του κόσμου alibaba καθώς και με τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

 

Η Ελλάδα φαντάζει για τους Κινέζους επισήμους ως μια σπουδαία πύλη για την ΕΕ, μια χώρα συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού.

 

Μέχρι στιγμής οι συμφωνίες που υπεγράφησαν δείχνουν την πρόθεση των δύο χωρών να αναπτύξουν σε βάθος τις οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις τους.

 

 

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας αναπτύσσει την πρόταση «βούλησης συνεργασίας» μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.

 

 

 

Οι νέες συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα-Κίνα

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπεγράφησαν οι εξής συμφωνίες:
 
– Επιτελικό πρόγραμμα για την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού για την περίοδο 2016-2018 στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

 

– Συμφωνία συνεργασίας για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία μεταξύ του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Κίνας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

 

– Υπόμνημα συνεργασίας μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

– Επιστολή πρόθεσης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Κίνας για την έκθεση "Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο".

 

– Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

– Συμφωνία Συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων μεταξύ του Φορέα Προώθησης Επενδύσεων Κίνας (China Investment Promotion Agency) και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

 

– Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ της Κινεζικής Κεντρικής Τηλεόρασης (CCTV) και της ΕΡΤ.

 

– Επιστολή επιβεβαίωσης βούλησης μεταξύ της COSCO και του ΤΑΙΠΕΔ.

 

 

 

 

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έκανε τις παρακάτω επενδυτικές προτάσεις:

 

Οι 6 ελληνικές επενδυτικές προτάσεις στην Κίνα

 

1) Επενδύσεις στο Θριάσιο, τα ναυπηγεία και το Καστέλι, και ειδικότερα τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι, καθώς διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

2) Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.

3) Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

4) Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

5) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ' ευθείας πτήση Πεκίνο- Αθήνα.

6) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

 

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των παραπάνω θεμάτων, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

 

 

Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Αύριο Τετάρτη, 6 Ιουλίου, η αντιπροσωπεία, η οποία θα βρίσκεται από σήμερα το βράδυ στην Σαγκάη, θα εντατικοποιήσει τις επιχειρηματικές συναντήσεις και συνεργασίες.

 

 

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι εξής δραστηριότητες:

 

  1. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba

  2. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της COSCO

  3. Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ

  4. Συνάντηση με το Δήμαρχο Σαγκάης, κ. Γιανγκ Ξιόνγκ

  5. Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης

  6. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες 

 

 

ΣΒ