tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι αλλάζει στις φορολογικές διαδικασίες ελέγχου -video-

Σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες φορολογικών έλεγχων αποκάλυψε στην επίσκεψή του στο ΕΕΑ ο ΓΓΠΣ κ. Χάρης Θεοχάρης

Η επίσκεψη του ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρη Θεοχάρη στο ΔΣ του ΕΕΑ, στις 28 Ιανουαρίου, υπήρξε αφορμή να συζητηθούν τα προβλήματα της φορολογίας και των διαδικασιών με τις οποίες εφαρμόζονται οι φορολογικοί νόμοι. Ωστόσο ο κ. Γενικός, πέρα από αυτά, αποκάλυψε σημαντικά σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στις διαδικασίες με της οποίες θα γίνονται οι έλεγχοι και θα έρχονται σε επαφή οι φορολογούμενοι με τις φορολογικές αρχές.

Ο κ. Θεοχάρης κλήθηκε από τη Διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στις εφαρμογές της ΓΓΠΣ και στις σχέσεις της με τους φορολογούμενους.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Στην ερώτηση για τους ελέγχους των ανέλεγκτων χρήσεων και τις διαρκείς παρατάσεις της παραγραφής με τις οποίες κρατούνται όμηροι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, ο κ Θεοχάρης ανέφερε ότι: «Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το σημερινό σύστημα ελέγχων και να γίνει δικαιότερο. Αυτό που εξετάζεται είναι να ισχύει η παραγραφή π.χ. στα δέκα χρόνια αλλά στο μεταξύ να γίνονται επιλεκτικά έλεγχοι σε επιχειρήσεις με βάση την «ανάλυση κινδύνου» φοροδιαφυγής και παραβατικότητας που παρουσιάζουν. Μέσα από ένα σύστημα συλλογής στοιχείων παραβατικότητας θα γίνεται η επιλογή και θα ανοίγει ο έλεγχος. Οι ανέλεγκτες χρήσεις που δεν ανοίγουν θα προγράφονται κανονικά. Όσες ανοίγουν και βρίσκονται σε έλεγχο θα πρέπει να παρατείνεται η παραγραφή για 2 χρόνια και μέσα σε αυτά θα πρέπει να λήγει ο έλεγχος». 

Σε σχετικές ερωτήσεις μελών του ΔΣ του ΕΕΑ ο κ. Θεοχάρης έδωσε συνοπτικά τις παρακάτω απαντήσεις:
•    Όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο ο έφορος δίνει φορολογική ενημερότητα και αυτή για ένα μήνα.
•    Πρέπει να έχουμε μια πάγια διαδικασία αποπληρωμής των δόσεων ληξιπρόθεσμων χρεών και η απαίτηση της τρόικας είναι να μην υπάρχουν ευνοϊκές ληξιπρόθεσμες διευκολύνσεις γιατί αυτό συνιστά φορολογική αδικία για τους συνεπείς και προάγει την ασυνέπεια.
•    Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών μαζί με το Ποινολόγιο (Δεν ανέφερε προς ποια κατεύθυνση ακριβώς θα εκσυγχρονιστούν).
•    Η ΓΓΠΣ προσανατολίζεται σε ένα σύστημα ποιοτικής ανάλυσης των στατιστικών δεδομένων για να μην αδικούνται κλάδοι με τους μέσους όρους φορολογίας που δεν αποδίδουν την πραγματική εικόνα. Αυτό το σύστημα θα μας κατευθύνει στις περιοχές παραβατικότητας και υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Έτσι θα ξεχωριστούν εσωτερικά οι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) που περιλαμβάνουν διαφορετικούς κλάδους όπως εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
•    Από τον Ιούνιο θα καταργηθούν οι υπηρεσίες είσπραξης εσόδων στις ΔΥΟ και οι πληρωμές φόρων και υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, θα διενεργούνται πλέον αποκλειστικά μέσω τραπέζης. Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων να γίνονται ηλεκτρονικά. Το ταμείο των ΔΟΥ θα επιφορτίζεται μόνο για τις πληρωμές από το Δημόσιο προς ιδιώτες, φορείς κ.λ.π..
•    Για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων η κυβέρνηση θα επιβάλει την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου σε όλα τα στάδια διακίνησης (δεν ανέφερε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής δεδομένου ότι τώρα επιβάλλεται με καταληκτικές ημερομηνίες μονό στους πρατηριούχους).
•    Μελετάται νέος τρόπος καταβολής του παραβόλου των σχολών εκπαίδευσης οδηγών αυτοκινήτου ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων.
•    Τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι αυξημένα παρότι είχαμε μια μικρή βελτίωση φέτος.

Ο κ. Θεοχάρης, απαντώντας σε ερώτηση του φοροτεχνικού συμβούλου του ΕΕΑ κ. Π. Παντελή, παραδέχτηκε ότι γίνονται πολλά λάθη στα σημειώματα φόρου ακίνητης περιουσίας τα οποία καλούνται πρώτα να πληρώσουν οι υπόχρεοι και μετά να γίνει η διόρθωση, χωρίς όμως να δώσει κάποια λύση στο θέμα! Με δεδομένο ότι τα σημειώματα αυτά θα είναι απανωτά για προηγούμενες χρήσεις, τέθηκε θέμα από τα μέλη του ΔΣ και τον φοροτεχνικό σύμβουλο του ΕΕΑ κ. Π. Παντελή, πώς θα ανταποκριθούν οι επαγγελματίες οι οποίοι εξαιτίας των λαθών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φορολογική ενημερότητα.

Αξιολογώτνας την επίσκεψη του κ Θεοχάρη ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης δήλωσε στο www.eea.gr:

«Η ενημέρωση ήταν πολύ καλή και παρότι το αντικείμενο του κ. Θεοχάρη δεν του επέτρεπε να επεκταθεί σε γενικά φορολογικά θέματα του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση πήρε εκ των πραγμάτων γενικό χαρακτήρα, το σώμα έθεσε τα καυτά προβλήματα της βαριάς φορολόγησης των μικρομεσαίων και τις αντιφάσεις του φορολογικού συστήματος και γνώρισε από πρώτο χέρι ορισμένες από τις σκέψεις της κυβέρνησης γι αυτά. Προφανώς τα περιθώρια αλλαγών είναι μικρά για την κυβέρνηση αλλά αυτό εμάς δεν θα μας σταματήσει από το να θέτουμε επί τάπητος τις φορολογικές αδικίες οι οποίες οφείλουν να διορθωθούν άμεσα και δεν δικαιολογούνται ούτε από τις επιταγές της τρόικας ούτε από κάποια ισοπεδωτική λογική πάταξης της φοροδιαφυγής».