tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οδηγίες για ελέγχους σε σφαγεία και κρεοπωλεία

Σφαγεία και κρεοπωλεία θα πρέπει να αναμένουν τα κλιμάκια των ελεγκτών

Εντατικοποίηση των κτηνιατρικών υγειονομικών ελέγχων στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ενόψει των εορτών ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος. Σφαγεία και κρεοπωλεία θα πρέπει να αναμένουν τα κλιμάκια των ελεγκτών, τα οποία έλαβαν εντολή να μεριμνήσουν ιδιαίτερα για την αποτροπή φαινομένων, όπως δυσανάγνωστες σημάνσεις και ρύποι στα σφάγια. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο, "η αποτροπή των παραπάνω φαινομένων θα συμβάλλει καθοριστικά αφενός στην αποφυγή μόλυνσης των σφάγιων, μείωσης της διατηρησιμότητάς τους, υποβάθμισης της ποιότητας, και  αφετέρου στην καλύτερη ιχνηλασιμότητά τους".
Για το θέμα έχει ήδη αποσταλεί από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής επιστολή σε όλες τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να τηρείται η πιστή εφαρμογή, κατά τη διάρκεια της σφαγής, των διατάξεων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Ειδικότερα μεταξύ άλλων επισημαίνονται οι ορθές διαδικασίες σφαγής, οι κατάλληλες σφραγίδες για τη σήμανση των σφαγίων, η αναγραφή της χώρας προέλευσης και του κωδικού αριθμού σφαγείου και ο επιτρεπτός αριθμός των σφαγίων ανάλογα με τη δυναμικότητα του σφαγείου.
Ο κ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Ενόψει της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης λόγω των εορτών, εντείνουμε τους ελέγχους, προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας. Γι’ αυτό το λόγο οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν εντολή να αυξήσουν τους ελέγχους σε σφαγεία και κρεοπωλεία. Βασικός μας στόχος είναι η προσφορά στον καταναλωτή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων».

Και οδηγίες προς τους καταναλωτές από τον ΕΦΕΤ
Οδηγίες προς τους καταναλωτές για τις εορταστικές αγορές εξέδωσε ο ΕΦΕΤ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται:

Για την προμήθεια Κρέατος: 

  • Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º – 5º C για το νωπό και σε θερμοκρασία – 18º C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
  • Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Για την προμήθεια Πουλερικών (Γαλοπούλες – Κοτόπουλα κλπ) και προϊόντων πτηνοτροφίας:  

  • Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες. 
  • Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º – 4º C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18º C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.
  • Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).
  • Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
  • Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
  • Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Για την προμήθεια Θηραμάτων:

Κατά την αγορά σφάγιων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης. 

Πηγή: meatnews