tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (25/9/2023)

Άρθρα

Επίδομα προϋπηρεσίας (3ετίες) – 10 επίκαιρες απαντήσεις με όλες τις αλλαγές από 1.1.2024 (παραδείγματα)

 

Ερωτήματα

Τί ισχύει για τον φόρο κληρονομιάς ατόμου που ήταν δικαιούχος σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό;

 

Σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό δύο ή περισσοτέρων συνδικαιούχων αποβιώνει ο ένας. Σύμφωνα με τον Ν. 4916/22, αρθ. 57, το μερίδιό του περιέρχεται στους επιζώντες. Οι επιζώντες σύμφωνα με την τραπεζική πρακτική μπορούν να συνεχίσουν την χρήση του λογαριασμού, για τρέχουσες ανάγκες, χωρίς να ζητείται η προσκόμιση βεβαίωσης πληρωμής του φόρου κληρονομίας. Από το γράμμα του νόμου φαίνεται ότι δεν οφείλεται φόρος κληρονομίας.
Ερώτημα 1. Εάν το μερίδιο του θανόντος περιλαμβάνεται στην δήλωση κληρονομίας.
Ερώτημα 2. Εάν είναι δυνατή η χρήση του μεριδίου του θανόντος από τους επιζώντες, για κάλυψη τεκμηρίων και υπό ποιες προϋποθέσεις.

 

Απάντηση

 

  1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του Ν.2961/2001, όπως αυτή τροποποιήθηκε από τις διατάξεις του Ν.4916/2022, «γ) Η χρηματική κατάθεση σε τράπεζα σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα στο όνομα δύο ή περισσοτέρων δικαιούχων από κοινού, καθώς και οι κοινοί λογαριασμοί λοιπών χρηματοπιστωτικών προϊόντων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από την κατοικία των συνδικαιούχων, μετά τον θάνατο οποιουδήποτε εξ αυτών για όλους τους επιζώντες συνδικαιούχους, στους οποίους περιέρχεται αυτοδίκαια, και μέχρι τον τελευταίο από αυτούς.
    Η απαλλαγή της παρούσας περίπτωσης δεν ισχύει για χρηματικές καταθέσεις και λογαριασμούς που τηρούνται σε μη συνεργάσιμα στον φορολογικό τομέα κράτη και σε κράτη που δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα ή δεν έχουν υπογράψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα την Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών που έχει κυρωθεί με τον ν. 4428/2016(Α’ 190)».

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

 

Αδυναμία εργασίας λόγω ανωτέρα βίας

 

Η επιχείρησή μας εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας. Οι πλημμύρες έχουν ως έμμεση συνέπεια τον περιορισμό των εργασιών της εταιρίας που παραμένει κλειστή από τη Δευτέρα 11/09/2023 διότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης του προσωπικού που κατοικεί στην πόλη της Λάρισας.
Την εξαίρεση αποτελούν δύο εργαζόμενοι οι οποίοι λόγω της διαφορετικής τοποθεσίας διαμονής τους φτάνουν στην εταιρία μέσω εναλλακτικών οδών.
Το ερώτημά που θέτει η Διοίκηση είναι αν οφείλεται ο νόμιμος μισθός και οι ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζομένους που, δεδομένων των συνθηκών (μη δυνατότητα τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας/πρόσβασης στην εταιρία) δεν μπορούν να εργαστούν.

 

Απάντηση

 

Η έννοια της ανωτέρας βίας δεν δίδεται από το νομοθέτη. Ανωτέρα βία πάντως προς εφαρμογή του άρθρου 656 ΑΚ , υπάρχει όταν η αποδοχή της εργασίας υπό του εργοδότη παρακωλύεται προσωρινώς ή οριστικώς από τυχερό και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο ήταν αδύνατο να αποτραπεί ακόμη και δια μέτρων άκρας επιμέλειας και συνέσεως. Δηλαδή το περιστατικό της ανωτέρας βίας ερευνάται στην προκειμένη περίπτωση κατά την υποκειμενική θεωρία. Ο εργοδότης για να απαλλαγεί της υποχρέωσης προς καταβολή του μισθού, πρέπει το εξ ανωτέρας βίας περιστατικό να αφορά αυτόν και η εξ αυτού επίδραση να καθιστά αδύνατη την αποδοχή της εργασίας.
Σε περίπτωση περιστατικού ανωτέρας βίας είναι δυνατόν να επέλθει είτε προσωρινή είτε οριστική διακοπή της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr