tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (17/6/2024)

Άρθρο

Το πλαίσιο των όρων αμοιβής εργαζόμενου όταν η οικεία Σ.Σ.Ε. περιέρχεται σε μετενέργεια

Ερωτήματα

Εργασία σε δυο εργοδότες

Περίπτωση εργαζομένου σε εμπορική επιχείρηση με πλήρη απασχόληση, πενθήμερη εργασία και ωράριο ΔΕΥΤ-ΠΑΡ: 08:00-16:00. Μπορεί να εργαστεί σε δεύτερο εργοδότη με ωράριο: ΔΕΥΤ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 16:00-21:00 και Σάββατο: 09:00-14:00;

Οι ώρες εργασίας αυτές θεωρούνται υπερεργασία-υπερωρία;

Υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός στην εφαρμογή του ωραρίου του δεύτερου εργοδότη; Μπορεί η σύμβαση αυτή να είναι αορίστου;

Μπορεί ο εργαζόμενος για τις ημέρες ανάπαυσης και αργίας στον πρώτο εργοδότη (Σάββατο και Κυριακή) να παρέχει εργασία στον δεύτερο πχ το Σάββατο;

Μπορεί για τις ημέρες κανονικής αδείας στον πρώτο εργοδότη (Αύγουστος έστω) να εργάζεται στον δεύτερο;

Απάντηση

  1. H διάταξη του άρθρου 6 του ΠΔ 88/99, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ τεσσάρων (4) μηνών τις σαράντα οκτώ (48) ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, αφορά το συνολικό πλαίσιο απασχόλησης ενός μισθωτού, κατά συνέπεια  αφορά τόσο  στην εργασία στον πρώτο εργοδότη όσο και  στους λοιπούς εργοδότες  επί παράλληλης απασχόλησης του μισθωτού.
  2. Ο εργαζόμενος για τις ημέρες ανάπαυσης και αργίας στον πρώτο εργοδότη (Σάββατο και Κυριακή) είναι δυνατόν σύννομα να παρέχει εργασία στον δεύτερο εργοδότη (πχ το Σάββατο ) υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι ανωτέρω διατάξεις του ΠΔ 88/99  ( 11ωρο ημερήσιας ανάπαυσης , 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση  και ο  χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών να μην  υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ τεσσάρων (4) μηνών τις σαράντα οκτώ (48) ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών).

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Ποιο είναι το πρόστιμο επί μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου αξίας, επί πράξης υποκείμενης σε Φ.Π.Α.;

Τακτικός φορολογικός έλεγχος σε εμπορική επιχείρηση για τις χρήσεις 2018-2021 ανακάλυψε 100 αποδείξεις οι οποίες δεν εκδόθηκαν συνολικής αξίας περίπου 10.000 ευρώ. Οι αποδείξεις εκδίδονται μέσω προγράμματος ERP και τα εμπορεύματα αποστέλλονται μέσω εταιρείας courier. Κάποιες από τις αποδείξεις επιβαρύνονται με ΦΠΑ και κάποιες όχι. Η εταιρεία τηρεί απλογραφικό σύστημα.

Μπορείτε παρακαλώ να αναφέρετε το ύψος του προστίμου που προβλέπεται;

Απάντηση

  1. Σύμφωνα με τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:
  2. Επί μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων (ΑΛΠ), η μη έκδοση των οποίων ανευρίσκεται μετά από φορολογικό έλεγχο, τα δε φορολογικά στοιχεία εμπεριέχουν Φ.Π.Α., επιβάλλονται ανά φορολογικό έτος, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, τα πρόστιμα της παρ. 6 του άρθρου 57 του Ν.5104/2024 (ΚΦΔ).
  3. Σε περίπτωση που τα μη εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία είναι εκτός πεδίου εφαρμογής Φ.Π.Α., επιβάλλονται τα πρόστιμα της παρ. 5 του ίδιου άρθρου 57, ανάλογα εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως του πλήθους και της αξίας των στοιχείων.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr