tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μικρότερο το πρωτογενές έλλειμα του 2022 κατά 2 δις ευρω

Οι φόροι εισοδήματος των επιχειρήσεων αλλά και ο ΦΠΑ και οι φόροι ακίνητης περιουσίας υπεραπέδωσαν το 2022, συνεισφέροντας σημαντικά στο αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, που ήταν καλύτερο από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 6,6 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 8,5 δισ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί το αποτέλεσμα, καθώς άλλωστε απομένουν και δύο μήνες για να «κλείσουν» τα μεγέθη του οικονομικού έτους 2022, αλλά ασφαλώς στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα προαλείφεται ένα ελαφρώς χαμηλότερο έλλειμμα γενικής κυβέρνησης σε σύγκριση με τον στόχο του 1,6% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε προχθές ότι τα αποτελέσματα του 2022 είναι καλύτερα από τις προβλέψεις, κάτι που στηρίζει την πρόβλεψη για δημοσιονομικό χώρο και στον φετινό προϋπολογισμό και κάποιες πρόσθετες παροχές.

Το βελτιωμένο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στις δαπάνες, που ήταν μειωμένες κατά 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο. Αυτό οφείλεται στην υποεκτέλεση των καταναλωτικών δαπανών κατά 283 εκατ. ευρώ, αλλά και στη μη απορρόφηση μέρους των πιστώσεων που δόθηκαν από το αποθεματικό, λόγω διαδικαστικών καθυστερήσεων. Οι σχετικές υποχρεώσεις, διευκρινίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναλαμβάνονται κατά προτεραιότητα εκ νέου στο επόμενο οικονομικό έτος, για τη διενέργεια των σχετικών πληρωμών και την αποφυγή συσσώρευσης απλήρωτων υποχρεώσεων. Επίσης, υποεκτέλεση 591 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν και οι πληρωμές επενδυτικών δαπανών, όχι όμως και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στα έσοδα, το αποτέλεσμα ήταν κοντά στις προβλέψεις, ενώ ειδικά τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 81 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 55,2 δισ. ευρώ. Εάν όμως, όπως επισημαίνεται, ληφθεί υπόψη η παράταση στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, η πραγματική αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι από τα τέλη αναμένονται επιπλέον φορολογικά έσοδα 492 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 21.422 εκατ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 116 εκατ.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 6.984 εκατ. και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 89 εκατ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2.692 εκατ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 165 εκατ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 17.012 εκατ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 331 εκατ.

Αντίθετα, τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν μειωμένα κατά 920 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κατ’ αντιστοιχία, με την υποεκτέλεση και των πληρωμών επενδυτικών δαπανών. Στα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών αποτυπώνονται και οι κυριότερες πληρωμές δαπανών που έγιναν για τη στήριξη έναντι των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, για την πανδημία, ο προϋπολογισμός πλήρωσε πέρυσι 2,648 δισ. ευρώ.

Για την ενεργειακή κρίση, ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με 3,433 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό, όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, φθάνει τα 6 δισ. ευρώ ή περίπου 3% του ΑΕΠ. Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πρόσφατα ότι η Ελλάδα έδωσε το 2022 το 2,3% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3% του ΑΕΠ.

Πηγή: Kathimerini.gr