tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η δύσκολη εκκίνηση του πρώτου τριμήνου του 2023

Μια δύσκολη “εκκίνηση” για το 2023 περιμένει το Yπουργείο Oικονομικών με την οικονομική δραστηριότητα να επιβραδύνει απότομα και την ενεργειακή κρίση να κορυφώνεται στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη οι αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχίζονται.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε μια τέτοια πρόβλεψη; Ο πρώτος είναι τεχνικός. Αφορά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022, η ανάπτυξη έφτασε απροσδόκητα υψηλά, στο 7%. Συνεπώς, η βάση σύγκρισης θα είναι υψηλή και στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολο να ξεπεραστεί τουλάχιστον κατά πολύ. Βεβαίως, θετικά θα επιδράσει τουλάχιστον για το 1ο τρίμηνο η θετική επίδραση που θα μεταφερθεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θα ξεπεράσει το 4%.

Ο δεύτερος παράγοντας που συνηγορεί σε ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο για το 2023 είναι η ενεργειακή κρίση. Είναι γνωστό ότι τα αποθηκευμένα αποθέματα φυσικού αερίου για την Βόρεια Ευρώπη, επαρκούν οριακά μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου. Με δεδομένη την μεγάλη μείωση της παροχής ρωσικού αερίου στο 10%, ένα μεγάλο μέρος από τις αναγκαίες ποσότητες για την θέρμανση και την βιομηχανία θα καλύπτεται από το πολύ ακριβότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Αυτό θα στείλει ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου και μαζί και του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του χειμώνα. Η Ελλάδα έχει προνοήσει ώστε να έχει ενεργειακή επάρκεια, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει την άνοδο των τιμών αφού οι τιμές θα ακολουθήσουν της προσφοράς και της ζήτησης. Το ίδιο, αν και σε μια πιο ήπια μορφή, θα γίνει ακόμη και αν η ΕΕ έχει καταλήξει έγκαιρα σε κοινή απόφαση για την συγκράτηση των τιμών ενέργειας με την μορφή ενός πλαφόν στην τιμή εισαγωγής για την ΕΕ. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι τιμές θα αυξηθούν, καθώς η έλλειψη επάρκειας δεν αφορά μόνο την ΕΕ, αλλά και τους παραγωγούς αερίου, οι οποίοι δύσκολα θα μπορέσουν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Οι εσωτερικοί κίνδυνοι

Στο εσωτερικό πεδίο, μαζί με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχουμε και την συντήρηση του πληθωρισμού σε διψήφια επίπεδα. Τούτο διότι, ο πληθωρισμός ενέργειας θα πυροδοτήσει και νέο γύρο ανατιμήσεων για τα τρόφιμα που βρίσκονται ήδη σε ανοδική πορεία. Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα νέες πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Για τον λόγο αυτό εκτός από τα άμεσα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ που έχει βάλει στο τραπέζι από φέτος το ΥΠΟΙΚ, θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Η πίεση θα περάσει και στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της αύξησης του κατώτερου μισθού που θα ξεκινήσουν από τις αρχές του επόμενου χρόνου και αναμένεται να πυροδοτήσει γενικευμένα αιτήματα για αυξήσεις σε όλους τους οικονομικούς κλάδους. Τούτο, την στιγμή που η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι παρότι απαραίτητες για την αναπλήρωση του εισοδήματος οι αυξήσεις, θα πρέπει να είναι προσεκτικές για να μην γίνουν τροφοδότηση του πληθωρισμού.

Η αύξηση των επιτοκίων

Σε ο,τι αφορά την ίδια την ΕΚΤ, η τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει την θέση της από τον Σεπτέμβριο σε ότι αφορά την νομισματική πολιτική. Έχει θέσει ως προτεραιότητα την συγκράτηση του πληθωρισμού, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Συνεπώς, τα επιτόκια τα οποία θα κλείσουν για φέτος στο 2,5% με την αύξηση που αναμένεται τον Δεκέμβριο, θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και στις αρχές του 2023.

Η περαιτέρω άνοδος θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς θα πλήξει εκτός από την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ειδικά σε σπίτια αφού θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις από τους επίδοξους επενδυτές, για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα ή από το 2024, όταν η ΕΚΤ αναμένεται να αλλάξει την νομισματική της πολιτική προχωρώντας σε μειώσεις επιτοκίων.

 

Πηγή : Capital.gr