tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γιατί καλπάζουν τα έσοδα του κράτους

Η ταχύτερη ανάπτυξη που αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει για φέτος το 6%, αλλά τα μέτρα στήριξης ύψους 13 δισ. κατά της ενεργειακής κρίσης αλλά και οι μειώσεις φόρων, στηρίζουν δυναμικά τα φορολογικά έσοδα τα οποία καταγράφονται αυξημένα κατά 4,9 δισ. το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, έχει προσθέσει μέχρι τώρα από την αρχή του χρόνου, περίπου 700 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα από αυξημένες κρατήσεις σε νέες θέσεις εργασίας.

Οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται για δύο αιτίες: Η πρώτη είναι ο μεγαλύτερος τζίρος των επιχειρήσεων λόγω της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά στις υπηρεσίες (τουρισμός μεταφορές). Η δεύτερη είναι ο διψήφιος ρυθμός του πληθωρισμού. Από αυτές τις δύο αιτίες, τα έσοδα από έμμεσους φόρους, καταγράφουν σε μέση μηνιαία βάση υπέρβαση κατά περίπου 200-220 εκατ. ευρώ.

Η ροή των εσόδων δεν θα ήταν τόσο σταθερή αν δεν καταγράφονταν από την αρχή του χρόνου μια ανθεκτικότητα στην ιδιωτική κατανάλωση. Σε μια χρονιά στην οποία ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 9%, η ιδιωτική κατανάλωση (η οποία παράγει το 65% του συνολικού ΑΕΠ) αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,2%, τροφοδοτώντας σε μεγάλο βαθμό και τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Η σταθερότητα της κατανάλωσης θα ήταν τελείως απροσδόκητη αν δεν υπήρχαν οι μειώσεις φόρων και τα μέτρα στήριξης κατά του υψηλού πληθωρισμού στα προϊόντα ενέργειας.

Συγκεκριμένα για το 2022 εφαρμόζονται μειώσεις φόρων ύψους 2,2 δισ. ευρώ και έκτακτα μέτρα στήριξης, κατά της πανδημίας. Παράλληλα η κυβέρνηση υλοποιεί μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης, τα οποία θα φτάσουν φέτος τα 13 δισ. ευρώ. Το πλέγμα μέτρων των περίπου 15,2 δισ. μετριάζει τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού περιορίζοντας τις απώλειες εισοδήματος.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν εισπραχθεί ήδη μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου περίπου 12 δισ. από τα συνολικά 15,6 δισ. ευρώ του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για το σύνολο του έτους και περίπου τα 1,3 δισ., από τα αναμενόμενα 2,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σημειωτέων είναι μειωμένος φέτος, κατά 350 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενοι μήνες

Το ΥΠΟΙΚ κρατάει κλειστά τα χαρτιά για την τελική υπέρβαση στα έσοδα του 2022 καθώς η κρίση συνεχίζεται οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου βρίσκονται ψηλά και τουλάχιστον στα αστικά κέντρα δεν έχουμε μπει στο χειμώνα που αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές όλων. Πρώτες θα δοκιμαστούν οι αντοχές του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θα κληθεί αμβλύνει τις επιπτώσεις τυχόν νέων αυξήσεων, με πρόσθετα σε όσα ήδη εφαρμόζονται, μέτρα στήριξης.

Το τέταρτο τρίμηνο

Με δεδομένο ότι για το τρίτο τρίμηνο τα πράγματα από πλευρά ανάπτυξης και κατά συνέπεια και από πλευρά φορολογικών εσόδων πήγαν καλά, ένας ακόμη ενδοιασμός του ΥΠΟΙΚ, να κάνει εκτίμηση για το σύνολο του έτους, είναι το 4ο τρίμηνο.

Η αναμενόμενη υποχώρηση της ανάπτυξης με τα καλά μηνύματα από τον τουρισμό κλείνουν τον κύκλο τους, μαζί με το τέλος της τουριστικής σαιζόν και η πίεση για την αγορά καυσίμων αυξηθεί λόγω του χειμώνα.

Ακόμη πάντως και με το χειρότερο σενάριο, η υπέρβαση των εσόδων για το σύνολο του έτους αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Σε ταμειακό επίπεδο τα πράγματα θα είναι αναμενόμενα καλά, καθώς εκτός από τα φορολογικά έσοδα, το ΥΠΟΙΚ περιμένει τα ταμειακά του διαθέσιμα, να αυξηθούν κατά περίπου 4,1 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 3,6 δισ. θα έρθουν από το δεύτερο αίτημα χρηματοδότησης προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ άλλα 640 εκατ. ευρώ, θα είναι η τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων, μετά και την πετυχημένη πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας πριν λίγες μέρες στην Αθήνα.

Πηγη capital.gr