tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γιατί έχασε ο Μεϊμαράκης- πως κέρδισε ο Κυριάκος

Κανείς ή ελάχιστοι, δεν πίστευαν ότι θα υπήρχε τέτοια ανατροπή στη Νέα Δημοκρατία. Ότι θα κέρδιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα έχανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Τα ΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΑ

Του Βαγγέλη Γιακουμή.


Κανείς ή ελάχιστοι,  δεν πίστευαν ότι θα υπήρχε τέτοια ανατροπή στη Νέα Δημοκρατία. Ότι θα κέρδιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα έχανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ή το αντίθετο ; Ότι δηλαδή έχασε ο Βαγγέλης και την τελευταία στιγμή κέρδισε ο Κυριάκος. Για ποιούς λόγους όμως;

Ας  επιχειρήσουμε να ρίξουμε μια ματιά και ας ερμηνεύσουμε την ψήφο των γαλάζιων ψηφοφόρων.

Α. Από την πρώτη εκλογή μέχρι σήμερα έγιναν τεράστια λάθη από τον κ. Μεϊμαράκη. Αντιμετώπιζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν της οικογένειας Μητσοτάκη με ότι αυτό συνεπάγεται. Αντίθετα ο Κυριάκος αντιμετώπιζε τον Μεϊμαράκη θεσμικά όπως ο Τσίπρας τον μεταβατικό αρχηγό της ΝΔ.

Β. Οι πολλές αναφορές του συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προτιμούσαν για αρχηγό τον Βαγγέλη τελικά γύρισε μπούμερανγκ και ενεργοποίησε τους ψηφοφόρους της ΝΔ που επέλεξαν στο δεύτερο γύρο τον κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή ο νέος αρχηγός της ΝΔ κέρδισε διπλά: Μια που κέρδισε ο Κυριάκος από μονός καλύπτοντας τα ποσοστά ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο γύρο , και μια που έχασε ο Μεϊμαράκης από δικά του λάθη και παραλείψεις.

Γ. Κατέρρευσε ο μύθος που λέγεται Καραμανλής. Κανείς δεν άκουσε στο εκλογικό του προπύργιο τη γραμμή που έδωσε στους ψηφοφόρους στη Θεσσαλονίκη, αλλά αντίθετα εισάκουσαν από ότι φάνηκε  τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα που πήγαν γραμμή και ψήφισαν Μητσοτάκη και όχι Μεϊμαράκη.

Και ένα τελευταίο. Οι 320 χιλιάδες γαλάζιοι ψηφοφόροι ζήτησαν με την ψήφο τους  αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ώστε να μπει τέρμα στο λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις. 

Από σήμερα αυτά ελπίζουμε να αλλάξουν. Πέραν από την αμηχανία που υπήρξε την πρώτη στιγμή , θα φανεί από τώρα και στο εξής η διαφορά και το τι κρύβεται πίσω από την εκλογή του ενός ή του άλλου υποψήφιου. Για παράδειγμα θα αλλάξει η διαμάχη ανάμεσα σε Κορκίδη και Μίχαλο για το ασφαλιστικό που δείχνει μια νοοτροπία. Αλλά και στην περίπτωση που αφορά τη  κυβέρνηση.  Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρει στις συνεντεύξεις του πως καλά κάνει και αντιδρά ο κόσμος για την περίπτωση του ασφαλιστικού , ή ακόμη και τα φαινόμενα οικογενειοκρατίας στην περίπτωση της βουλευτού Χαράς Καφαντάρη που ο σύζυγός της τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος σε κρατική ΔΕΚΟ.

Η ψήφος αυτών όλων σημαίνει ότι παρόμοια φαινόμενα πρέπει επιτέλους να τερματιστεί. Να αλλάξει η χώρα νοοτροπία και το πολιτικό της προσωπικό να αποκτήσει διαφορετική συμπεριφορά.

Αν ξεκινήσει αυτό να γίνεται αντιληπτό , τότε πράγματι υπάρχει ελπίδα ακόμη στη χώρα.