tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Σημείο Μηδέν” για την αγορά

Σοβαρές είναι οι ανησυχίες των μικρομεσαίων και της αγοράς από τις εξελίξεις που σημειώνονται σε σχέση με το δημοψήφισμα

Σοβαρές είναι οι ανησυχίες των μικρομεσαίων και της αγοράς από τις εξελίξεις που σημειώνονται, σε σχέση με το δημοψήφισμα και ό,τι αυτό έχει συμπαρασύρει, μετά και τη διακοπή των συνομιλιών από την κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, το «πάγωμα» της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών.

 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην εφημερίδα  «Ναυτεμπορική» της 29ης Ιουνίου 2015,  ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εκφράζει την έντονη ανησυχία των επαγγελματιών. Σημειώνει σχετικά: «Τα ψέματα τελείωσαν. Εάν δεν στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα, τότε σταματά και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας και όλοι αντιλαμβανόμαστε τις καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Ενώ σήμερα μιλούσαμε για συνεχή πλήγματα κατά της επιχειρηματικότητας, από αύριο είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για την πλήρη καταστροφή της.

 

Ήδη η ΕΚΤ αποφάσισε το πάγωμα του ΕLA, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δούμε πλέον χρηματοδότηση σε μια στιγμή που όλοι οι πολίτες σπεύδουν να σηκώσουν τα χρήματά τους από τα τραπεζικά ιδρύματα. Επιτέλους, ας καταλάβουν όλοι ότι φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Οποιαδήποτε άλλη αρνητική εξέλιξη μπορεί να φέρει τη χώρα σε σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή. Απαιτείται σοβαρότητα από όλους, ειδικά από τους κυβερνώντες ».

Συνέντευξη

 

Για το ίδιο θέμα, σήμερα, 29 Ιουνίου 2015 και ώρα 14:30, στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,  Πανεπιστημίου 44 –  2ος όροφος, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, τα οποία εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, Επαγγελματικού  Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Βιοτεχνικού Αθηνών Παύλος Ραβάνης, Επαγγελματικού  Πειραιώς Γεώργιος Μπενέτος και Βιοτεχνικού Πειραιώς Ανδριανός Μιχάλαρος, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου με επικέντρωση στις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

 

 

Το άρθρο της «Ναυτεμπορικής» έχει ως ακολούθως:

 

Ανησυχεί για πάγωμα και φέσια η αγορά

 

Ψήφισμα: Τι λένε στη «N» EΣΕΕ, ΟΕΕΘ, UEAME για τις εξελίξεις –

 

Προειδοποιούν για το κλίμα που θα δημιουργηθεί

 

Οχι ένα «ναι» ή ένα «όχι» που ζητά η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα αλλά 7 «ναι» και 7 «όχι» παρουσιάζουν τα διοικητικά συμβούλια της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (ΟΕΕΘ), που εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα προειδοποιώντας για «πάγωμα» και «φέσια» στην αγορά τις επόμενες ημέρες, ενώ ανησυχία για κατάρρευση της αγοράς και της οικονομίας εκφράζουν μιλώντας στη «N» πρόεδροι Επιμελητηρίων και Συνομοσπονδιών.

 

Το δ.σ. της ΕΣΕΕ συνεδρίασε χθες, 28 Ιουνίου, σε διευρυμένη σύνθεση, στη Λάρισα, με συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορίου από τη Θεσσαλία και το σύνολο της επικράτειας.

 

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ:

«Έπειτα από την πεντάμηνη, άκαρπη και δυστυχώς κοστοβόρα διαπραγμάτευση, κυριολεκτικά στο και πέντε “ημέρες” από την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος της 30ής Ιουνίου, η κυβέρνηση επέλεξε να πετάξει τελικά “την μπάλα στο γήπεδο” του ελληνικού λαού. Οπως όλα δείχνουν, τα γεγονότα μας ξεπέρασαν και μετά τις αιφνιδιαστικές πολιτικές επιλογές, αναμφίβολα θα “παγώσουν” τα πάντα στην αγορά την εβδομάδα του “διαβόλου”, αφού κανείς δεν θα πληρώνει κανέναν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο τέλος του μήνα».

 

Ο κ. Κορκίδης μιλά για ψευδεπίγραφα διλήμματα ως προς το ερώτημα του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες καλούμαστε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, σηκώνοντας το βάρος της ιστορικής ευθύνης. Κι εξηγεί ότι είναι πιθανό πως το ερώτημα «γρίφος», όπως έχει τεθεί, μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές απαντήσεις από τους ίδιους τους ερωτώμενους.

«Πρόκειται για μία λάθος απόφαση, με λάθος ερώτημα, σε λάθος στιγμή και με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα σημαίνει η επόμενη μέρα, το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Μια μικρή πρόγευση για τα όσα μπορούν να συμβούν αποτελούν τα όσα διαδραματίστηκαν ήδη το Σαββατοκύριακο, με τις ατελείωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ, τα βενζινάδικα και στα ΑΤΜ των τραπεζών, τα οποία είχαν “στεγνώσει” από χρήματα» προσθέτει.

 

Οι επιτελείς ΕΣΕΕ και ΟΕΕΘ συστήνουν ψυχραιμία, ηρεμία σε όλους και νηφάλια σκέψη, που είναι και οι μοναδικοί καλοί σύμβουλοι σε καιρούς κρίσης, και ως φορείς που εκπροσωπούν τους μικρομεσαίους της αγοράς καλούν τα κόμματα και τους πολιτικούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να αποφευχθεί το κλίμα πόλωσης και ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας.

 

UEAME

 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAME) Δημήτρης Ασημακόπουλος αναφέρει στη «N» ότι οι πολιτικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει σοκ σε μια καθημαγμένη αγορά, αφού βλέπουν τις ελπίδες τους να καταρρέουν εντελώς μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

 

Τον Αύγουστο του 2014, αναφέρει στην «Ν» ο πρόεδρος της UEAME, άρχισε μια μικρή δειλή, αλλά θετική ανάκαμψη των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, με ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και υποχώρηση των δεικτών της ανεργίας. «Εναν χρόνο μετά», τονίζει ο κ. Ασημακόπουλος, «η οικονομία γονάτισε στην κυριολεξία και βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι Έλληνες πολίτες σήμερα δυστυχώς έχουν να επιλέξουν μετά της λιγότερης ή περισσότερης και υπερήφανης καταστροφής. Το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι: Επιλέγω μια πιθανά αναστρέψιμη πορεία ή καταστροφικές συνέπειες εδώ και τώρα, χωρίς επιστροφή».

 

Το ψήφισμα του ελληνικού εμπορίου

 

Σύμφωνα με το κοινό ψήφισμα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (ΟΕΕΘ) και ανεξαρτήτως του δημοψηφίσματος που προτάθηκε από την κυβέρνηση και επικυρώθηκε από τη Βουλή, το ελληνικό εμπόριο λέει «όχι» στην άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και «ναι» στην καλύτερη δυνατή «συμφωνία» με τους εταίρους μας.

 

Ειδικότερα, τα 7 «όχι» και τα 7 «ναι» του εμπορίου είναι τα εξής: