tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “ΠΑΡΟΝ”: Ενστάσεις για το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (05/11/2023).


Κάθε δράση που έχει ως στόχο την απονομή φορολογικής δικαιοσύνης, μας βρίσκει σύμφωνους στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Εξάλλου οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες εδώ και χρόνια. Επιβάλλεται να μπει μία τάξη στο φορολογικό πεδίο και να σταματήσει η προνομιακή μεταχείριση κάποιων επιτήδειων που γλυτώνουν από την πληρωμή φόρων οι οποίοι επιβαρύνουν τους πολλούς.

Αυτός ο στόχος όμως που υπαγορεύει η κοινή λογική, δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί- τουλάχιστον στον βαθμό που επιδιώκει η κυβέρνηση- με τα τελευταία μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να μειώσει κατά πολύ τις συναλλαγές με μετρητά. Γιατί όμως δεν δίνει κάποια επιπλέον κίνητρα στους καταναλωτές ώστε να επιλέγουν να πληρώνουν με κάρτα; Πολλά από τα έξοδα που έχουν σήμερα οι πολίτες δεν εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος. Είναι λογικό λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι να επιχειρήσουν, χρησιμοποιώντας μετρητά, να μειώσουν το κόστος της οποιασδήποτε υπηρεσίας για την οποία έχουν απευθυνθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες. Αν υπήρχαν κάποια κίνητρα, είναι δεδομένο ότι όλοι θα επέλεγαν την πληρωμή με πλαστικό χρήμα.

Κίνητρο πάντως δεν μπορώ να θεωρήσω την απόφαση της κυβέρνησης να επιβραβεύει οικονομικά όσους προχωρούν σε καταγγελίες. Με αυτή την κίνηση βοηθά να καλλιεργηθεί μία κουλτούρα που κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έχει θέση σε μία κοινωνία. Όλοι οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε για το κοινό καλό και να επιδιώκουμε την εξάλειψη παράνομων πρακτικών. Όμως το να πληρωνόμαστε για αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Και δεν αποκλείω στο άμεσο μέλλον να δούμε ακόμα και κατασκευασμένες καταγγελίες από ανθρώπους που θα στοχεύουν μόνο στο κέρδος.

Πολλά «γκρίζα» σημεία βλέπουμε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και στη νέα φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών. Με αυτό που πάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τα δηλωθέντα εισοδήματα, υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρυνθούν και άνθρωποι που πραγματικά έχουν χαμηλά έσοδα. Θα είναι τρομακτική αδικία μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Θέλουμε φορολογική δικαιοσύνη και πρέπει να εργαστούμε όλοι για να την επιτύχουμε. Με αυτό ως δεδομένο, το οικονομικό επιτελείο οφείλει να βλέπει κάθε περίπτωση φορολογούμενου ως μοναδική και ο σχετικός φόρος να προκύπτει από τις πραγματικές του δυνατότητες.

Ένα άλλο θέμα που οφείλει να ξαναδεί η κυβέρνηση, είναι αυτό των χρεώσεων των POS. Σε μία Ελλάδα που η ακρίβεια πιέζει ασφυκτικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κάθε χρέωση επιβαρύνει σημαντικά τον κάθε προϋπολογισμό, είναι τραγικό οι τράπεζες να χρεώνουν τις συναλλαγές μέσω κάρτας με τόσο υψηλή προμήθεια. Στην Ευρώπη βλέπουμε ελάχιστες χρεώσεις. Τελικά είμαστε ευρωπαίοι ή όχι; Όταν το περιθώριο κέρδους μίας μικρής επιχείρησης είναι πραγματικά μικρό, δεν μπορεί η προμήθεια να είναι υψηλότερη από αυτό το ποσό. Μήπως ήρθε η ώρα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσαρμοστούν στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και να σταματήσουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, ξεχνώντας ότι αν υπάρχουν σήμερα αυτό οφείλεται στις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις του παρελθόντος με χρήματα του ελληνικού λαού;