tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Θεσμός για την ανάπτυξη

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (4/7/2023).


Τώρα πλέον που επανερχόμαστε ως χώρα σε μία κανονικότητα καθώς τελείωσε η εκλογική μάχη με την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης, είναι ώρα να ασχοληθούμε με όλα όσα πρέπει να γίνουν για την τόνωση του επιχειρείν και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να είναι ο επιμελητηριακός θεσμός και θέλω να ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα δείξει τη δέουσα σημασία στο ρόλο του. Αρκεί να δούμε τι ισχύει σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού και πόση σημασία έχουν τα Επιμελητήρια τους για την πορεία των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Ε.Ε.Α. με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισίου. Στην συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του, Dominique Restino αλλά και με τον Πρόεδρο του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, Laurent Thuillier, συζητήσαμε για τις δραστηριότητες του μεγαλύτερου επιμελητηρίου στον κόσμο και για καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στο ελληνικό επιχειρείν, προς όφελος των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό ο ελληνικός επιμελητηριακός θεσμός έχει επηρεαστεί από τον γαλλικό ο οποίος λειτουργεί από τα χρόνια του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Είδαμε λοιπόν ένα επιμελητήριο-πρότυπο που συμβάλει κατά πολύ στο «χτίσιμο» του 30% του ΑΕΠ με το οποίο ενισχύει το Παρίσι τη γαλλική οικονομία. Μέχρι και πιστοποιημένες Σχολές διαθέτει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισίου, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι απασχολεί 3.000 εργαζόμενους. Μιλάμε δηλαδή για έναν φορέα που αποδεδειγμένα προσφέρει σημαντικό έργο στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το Επιμελητήριο Βερολίνου, το οποίο είχαμε επισκεφθεί πριν από λίγα χρόνια.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ευρωπαϊκές κραταιές οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τη λειτουργία των επιμελητηρίων τους και θεωρώ ανάλογη στάση μπορεί να εφαρμόσει και η ελληνική κυβέρνηση. Αν δοθεί ουσιαστικός χώρος δράσης στα επιμελητήρια μας και εφαρμοστεί σωστά ο θεσμικός τους ρόλος, δηλαδή ως σύμβουλοι της Πολιτείας, μόνο οφέλη μπορούμε να δούμε.

Ως Ε.Ε.Α. έχουμε αποδείξει στο παρελθόν –και το κάνουμε συνεχώς- ότι επειδή έχουμε άριστη γνώση της αγοράς, άρα και των ειδικών ζητημάτων που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα, είμαστε σε θέση να καταθέσουμε προτάσεις που εφόσον εισακουστούν μπορούν να επιλύσουν πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα. Από την καταπολέμηση της ακρίβειας, την προσπάθεια μείωσης του ιδιωτικού χρέους, την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά «εργαλεία», μέχρι την τακτική των τραπεζών.

Αποκλειστικός μας στόχος είναι η ενίσχυση των ΜμΕ και η τόνωση του επιχειρείν και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποτελέσουν τα επιμελητήρια της χώρας τον «κρυφό άσσο» στο μανίκι της για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας μας.