tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Στη μέγγενη μίας άδικης φορολόγησης

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (04/06/2024).


Θα «ματώσουν» οικονομικά χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιστήμονες, επαγγελματοβιοτέχνες από τον νέο φορολογικό νόμο ο οποίος μάλιστα έχει και σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο κομμάτι του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος. Αυτό ακριβώς αναδείξαμε ως Συντονιστική Επιτροπή στη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ενώ ανακοινώσαμε και την προσφυγή που θα κάνουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 17 του μήνα.

Από την πρώτη στιγμή που είδαμε το περιεχόμενο του νέου νόμου είχαμε πει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται τόσο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όσο για την είσπραξη περίπου 550 εκατ. ευρώ από τους ελεύθερος επαγγελματίες. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να μπει επιτέλους ένα «φρένο» στη φοροδιαφυγή, όχι όμως έτσι. Όχι με αυτόν τον τρόπο. Σήμερα η κυβέρνηση μας επιβαρύνει με επιπλέον φόρο με βάση τεκμαρκτό εισόδημα που όμως δεν έχει εισπραχθεί. Τόσο σίγουροι είναι ότι για τη μελλοντική πορεία μίας επιχείρησης; Δεν μιλάμε δηλαδή για επιχειρείν αλλά για επιτυχείν!

Υπενθυμίζω ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ, Θοδωρής Φορτσάκης είχαν αναδείξει ζητήματα συνταγματικότητας του φορολογικού νόμου.

Εμείς πάντως αυτό που βλέπουμε στην αγορά είναι από τη μία να υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να παραμείνουν ανοιχτές. Που πλήττονται από την ακρίβεια και το υψηλό λειτουργικό κόστος. Από τον περιορισμό της κατανάλωσης. Από την αύξηση του κόστους του βιοτικού επιπέδου. Από την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων. Και από την άλλη, βλέπουμε μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα της φοροαποφυγής. Που προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρότερων. Που «μεγαλώνουν» καθημερινά, χωρίς όμως να έχουν τα βάρη των μικρών.

Κατά τη γνώμη μου είμαστε στην αρχή της εφαρμογής του Σχεδίου Πισσαρίδη. Δηλαδή στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγαλύτερων. Γιατί υποτίθεται ότι αυτές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Ήδη έχει ακουστεί από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη πριν από λίγους μήνες, η ανάγκη να υπάρξουν λιγότερες μικρομεσαίες στην αγορά. Άραγε οι μικρές επιχειρήσεις δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας; Δεν ενισχύουν τα κρατικά ταμεία μέσω των φόρων και των εισφορών τους; Δεν βοηθάνε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής; Πρόκειται για ένα ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και το νέο φορολογικό είναι ένας μόνο από τους τρόπους που θα χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.