tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Μικρομεσαίες σε ρόλο πρωταγωνιστή

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (28/05/2024).


Το Σάββατο το πρωί, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συνδιοργάνωσε με την ΓΣΕΒΕΕ και τον Economist το 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

 

Στόχος μας να φέρουμε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο τις δυνατότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, να αναδείξουμε τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, να κάνουμε ευρύτερα γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να αναζητήσουμε τις καταλληλότερες λύσεις.

 

Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σε μια Ευρώπη που σήμερα αναζητά το δρόμο της.

 

Πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί, βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας τοποθετήθηκαν για το θέμα ενώ σημαντικά ήταν όσα ακούστηκαν και στα πάνελ του Συνεδρίου.

 

Εγώ θα σταθώ όμως σε κάτι που ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ και που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Πέρα από το ενδιαφέρον για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που επέδειξε αυτός ο σημαντικός ευρωπαίος πολιτικός στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαμε, κατά την ομιλία του εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν διαθέσιμα αποταμιεύσεων τα οποία δεν αξιοποιούνται επαρκώς και αποτελεσματικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

 

Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι σήμερα σε όλη την Ε.Ε. πάνω από 22 εκατομμύρια πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αγωνίζονται, παρέχουν θέσεις εργασίας, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των οικονομιών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Από τη στιγμή λοιπόν που φαίνεται ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν για να βρεθούν στην αιχμή των αλλαγών, για την ανάπτυξη και την ευημερία της επόμενης μέρας.

 

Όπως ανέφερα και στο Συνέδριο, αναμένουμε να ενισχυθεί η ροή πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων προς τις ΜμΕ, με προγράμματα προσαρμοσμένα στα μεγέθη αλλά και τις δυνατότητές τους. Επίσης να αυξηθούν τα κονδύλια για την ενίσχυση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και στην ενσωμάτωση καινοτομιών, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

 

Παράλληλα χρειάζονται παρεμβάσεις, για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, πολιτικές για την ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς και της Κοινής Εμπορικής Πολιτικής και στοχευμένα προγράμματα για την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων – ώστε να μην κινδυνεύσουν από τις αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση.

 

Απαιτείται επίσης στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών με τους φορείς εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως είναι τα Επιμελητήρια, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου της Ε.Ε.

 

Η επόμενη μέρα της Ευρώπης που ξεκινά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, είναι αναγκαίο για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να βρει σε θέση πρωταγωνιστή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως αναγκαίο είναι να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στις πολιτικές στήριξης τους και από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, άρα και από την ελληνική.