tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Deal News”: «Η μετάλλαξη Όμικρον σκιάζει το εορταστικό κλίμα»

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Deal News” (23/12/2021).


Το εορταστικό κλίμα της περιόδου δίνει στην κοινωνία και την αγορά μία ανάσα αισιοδοξίας, που όλοι χρειαζόμαστε μετά από δύο χρόνια απρόσμενων δυσκολιών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αγορά κινείται σε γιορτινούς ρυθμούς, με συγκρατημένες, ωστόσο, μέχρι στιγμής αγορές από τους καταναλωτές.

Ο εμπορικός κόσμος, αλλά και οι επαγγελματίες της εστίασης, προσδοκούν την περίοδο αυτή, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, να δουν  τα ταμεία να γεμίζουν, λόγω και της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος από τη μεγάλη μείωση τζίρου που έχουν υποστεί.

Υπάρχει, ωστόσο, έντονος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα και την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, μετά και από την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης.

Η «Όμικρον» φαίνεται να περιπλέκει και πάλι την κατάσταση, δημιουργώντας νέα δεδομένα παγκοσμίως, καθώς αποδεικνύεται πολύ πιο μεταδοτική, χωρίς ακόμη να είναι γνωστή η νοσηρότητά της. Υπάρχει, επομένως, σοβαρή ανησυχία για μια ενδεχόμενη νέα έξαρση και τις συνέπειές της.

Μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη της υγείας μας αλλά και της οικονομίας μας και για να το επιτύχουμε οι δρόμοι είναι: μέτρα προστασίας και εμβολιασμός.

Για να μην μπούμε, λοιπόν, σε νέες περιπέτειες, μετά τις γιορτές, χρειάζεται στο διάστημα αυτό να τηρούμε όλοι αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Είναι απαραίτητη σε αυτή τη χρονική στιγμή η ατομική ευθύνη, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της «Όμικρον», όπως επίσης προτρέπουμε τους ανεμβολίαστους να κλείσουν άμεσα ένα ραντεβού, καθώς και όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις, να προχωρήσουν και στην τρίτη. Δεν είναι θέσεις δικές μας, αλλά της επιστημονικής κοινότητας, την οποία οφείλουμε να ακούμε.

Οι επιχειρήσεις έχουν αποδείξει, στη συντριπτική πλειονότητά τους, ότι εφαρμόζουν πιστά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Δίνουν, ωστόσο, παράλληλα, έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία – μείωση τζίρου, ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, συσσωρευμένα χρέη – και εντείνει το κύμα ανατιμήσεων.

Είναι θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – μεταξύ των οποίων η μετάθεση της πληρωμής της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022- όμως δεν παρέχουν στις επιχειρήσεις την απαιτούμενη στήριξη απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας και την ακρίβεια.

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα ζητεί να ληφθούν άμεσα περισσότερα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης, μη επιβολή Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ και  φοροελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα για κυβέρνηση και όλους τους συναρμόδιους φορείς. Χωρίς επιχειρήσεις που θα έχουν προοπτικές ανάπτυξης δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη της οικονομίας.