tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: Ανασχεδιασμός κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων και μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Deal News” (9/9/2022).


Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει με αγωνία να ακούσει από τον πρωθυπουργό κάποια μέτρα που θα αλλάξουν την εικόνα της αγοράς και του επιχειρείν καθώς, όπως διαμηνύουν και από την Ε.Ε., αναμένουμε τον δυσκολότερο χειμώνα από το τέλος του Β΄ ΠΠ και μετά.

Ο υψηλός πληθωρισμός, οι συνεχείς ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες και κυρίως το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Μπροστά στον κίνδυνο μαζικών λουκέτων, είναι απολύτως αναγκαίο να φύγουμε επιτέλους από τα επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα και να εφαρμοστούν πιο γενναίες παρεμβάσεις που θα δώσουν τη λύση στο πρόβλημα.

Κατά τη γνώμη μας η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει σε δύο βασικούς τομείς. Πρώτον, στη στήριξη της κοινωνίας που πλήττεται βάναυσα από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και δεύτερον στην ενίσχυση των επιχειρήσεων με στοχευμένα μέτρα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες βιωσιμότητας τους.

Σχετικά με το πρώτο σκέλος το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που σίγουρα μπορούν να οδηγήσουν στην συγκράτηση των τιμών. Ενδεικτικά αναφέρω την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, κάτι που ήδη εφαρμόζεται από χώρες της Ε.Ε., ενώ πλέον το μελετά και η Ε.Ε.

Επίσης τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, με στόχο να μη στερηθούν τα νοικοκυριά τα απαραίτητα για το σπίτι τους.

Σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης του επιχειρείν, ώστε να ξεφύγουν οι επιχειρήσεις –κυρίως οι μικρομεσαίες- από τις ασφυκτικές πιέσεις που υφίστανται, στο ΕΕΑ θεωρούμε κομβική την αύξηση των δόσεων στις 120 για το σύνολο των οφειλών, την κατάργηση μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος, επιπλέον φοροαπαλλαγές με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κυρίως τον επανασχεδιασμό της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας δεν μπορεί να ελπίζει βάσιμα στην απαιτούμενη στήριξη. Εξέλιξη που μπορεί να είναι καταστροφική και για την επιχειρηματικότητα και για την οικονομία μας. Μην ξεχνάμε ότι όταν αποφασιζόταν το πως θα διατεθούν οι κοινοτικοί πόροι, το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας ήταν οι συνέπειες της πανδημίας και δεν είχε κάνει την εμφάνιση της η ενεργειακή κρίση.

Οπότε θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένος αυτός ο ανασχεδιασμός όπως και η εκπόνηση ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδίου με έμφαση στην πρόοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν υπάρξουν στοχευμένα μέτρα που θα δώσουν λύσεις και όχι απλώς κάποια πρόσκαιρη ανακούφιση, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και θα δούμε δραματική συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας με αρνητικές συνέπειες και στην απασχόληση αλλά και στα δημόσια έσοδα.