tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άποψη: Η Κίνα, οι Συμφωνίες και τα δικά μας καθήκοντα

Θα τα κάνουμε πράξη, θα τα αξιοποιήσουμε ή όχι;

Η κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή της χώρας μας στην Κίνα, επέστρεψε ήδη στην Ελλάδα. Οι αποσκευές της είναι γεμάτες συμφωνίες, παραστάσεις, γνώσεις, εμπειρίες.

 

Ένα καίριο ερώτημα που έθεσε, μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο μόνος εκπρόσωπος του επιμελητηριακού θεσμού στην σπουδαία αυτή αποστολή, ήταν: Θα τα κάνουμε πράξη, θα τα αξιοποιήσουμε ή όχι;

 

Δεν ήταν τυχαίο το ερώτημα. Η ιστορία των κυβερνήσεων της χώρας μας από τέτοιες αποστολές, έχει άπειρα δείγματα συμπεριφοράς που άρχιζαν και τελείωναν στην επικαιρότητα και στις δηλώσεις. Μετά τίποτα!

 

Σε αντίθεση με τους Κινέζους που όταν πηγαίνουν σε ξένες χώρες, πηγαίνουν άκρως διαβασμένοι και φεύγουν άκρως εξοπλισμένοι με ένα σχέδιο του τι θα κάνουν και πως αμέσως θα αξιοποιήσουν αυτό που τους ανοίγεται ως δράση, οι Έλληνες υπεύθυνοι δεν φημίζονται για τέτοια συνέπεια και προγραμματισμό. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο κ. Χατζηθεοδοσίου οι Κινέζοι εξακολουθούν να εφαρμόζουν τα 5χρονα πλάνα ανάπτυξης, μέσα στα οποία βάζουν όλους τους νέους στόχους, μαζί με τα προαπαιτούμενα υλοποίησης. Στην Ελλάδα ακόμη ψάχνουμε αν έχουμε Σχέδιο Ανάπτυξης!

 

Έτσι λοιπόν, προβάλει το πραγματικό ερώτημα για εμάς: Ποιος θα αναλάβει το «δια ταύτα», δηλαδή να μετατρέψει σε δράση και πραγματικό παραγωγικό γεγονός όλα όσα είδαν και συμφώνησαν;  Να περιμένουμε την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό;

 

Το παραπάνω είναι ένα «σφαγιαστικό» ερώτημα όταν αφορά συνέπεια και συνέχεια στις πολιτικές αποφάσεις και συμφωνίες της χώρας μας. Ακόμη και στα μνημόνια να πάμε, θα δούμε πλήθος «καουμπόικες χαριτομενιές» των κυβερνήσεων για να αποφύγουν την εφαρμογή αυτών που υπέγραψαν, ανεξάρτητα πόσο οδυνηρές ήταν.

 

Ας  ελπίσουμε ότι με τις συμφωνίες με την Κίνα δεν θα συμβεί το ίδιο, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των συμφωνιών απαιτεί κινητοποίηση του νομοθετικού και εκτελεστικού μηχανισμού της χώρας για να εφαρμοστούν. Ούτε όμως και ο κινέζικος γίγαντας είναι πεδίο επίδειξης ελληνικών ελαττωμάτων γιατί θα το πληρώσουμε ακριβά.

 

Πέρα από αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να βάλουμε τη χώρα μας στις ράγιες της συνέπειας λόγων και έργων, είναι να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας να καλύψει τάχιστα τα μέρη εκείνων των σχέσεων με την Κίνα που πέφτουν στη δική του αρμοδιότητα, ώστε να αρχίσει η πράξη να σπρώχνει τη κυβερνητική γραφειοκρατία. «Χρειάζεται και μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. «Οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας για επιχειρηματικές συνεργασίες, εμπόριο και εξαγωγές είναι τεράστιες. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε»!

 

Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ κ. Γιώργος Φλωράς που ήταν μέλος της αποστολής και πρακτικά ετοίμασε το έδαφος της συνάντησης αντιπροσωπείας της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου του κόσμου, της ALIBABA, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Τζακ Μα με την Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και συμμετοχή και των εκπροσώπων του ΕΕΑ κ.κ. Χατζηθεοδοσίου και Φλωρά, δήλωσε ότι «αυτά που είδαμε ήταν  εκπληκτικά και είναι αδύνατο να περιγραφούν. Ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο ευκαιριών για τους έλληνες επιχειρηματίες και τη χώρα, δεν πρέπει να το χάσουμε».

 

Πώς να αρχίσουμε όμως για να γίνουν όλα αυτά πράξη και να μη μείνουν στις ελληνικές καλένδες;

 

Η απάντηση σε επόμενο άρθρο.

 

ΣΙΓΜΑ ΒΗΤΑ