tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Απλή αναλογική : Σταθερή κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασιών

Του Βαγγέλη Γιακουμή.

Του Βαγγέλη Γιακουμή.

Μεγάλη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για τον εκλογικό νόμο. Μεγαλύτερη θα υπάρξει το επόμενο διάστημα όταν η απόφαση για το νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αν ο νόμος ψηφιστεί με 200 ψήφους ,  έρθει στη βουλή προς ψήφιση.
Η ΝΔ δεν θέλει τον εκλογικό σύστημα γιατί όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης εξυπηρετεί όχι τη χώρα αλλά το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ. η Κυβέρνηση πάλι από την πλευρά της , υποστηρίζει ότι η απλή αναλογική είναι το σύστημα που πάντα η αριστερά ήθελε γιατί στην ουσία είναι ίσοι όλοι οι ψηφοφόροι και οι υποψήφιοι και γιατί θέτει τέρμα στη διαπλοκή.
Όταν λένε διαπλοκή τι εννοούμε, τις σχέσεις αλληλεξάρτησης μέσων ενημέρωσης με πολιτικό και επιχειρηματικό χρήμα.
Η απλή αναλογική, λέει η Ν.Δ  ότι δεν προσφέρει σταθερές κυβερνήσεις. Δεν θα χρειαστούν δύο κόμματα αλλά τρία για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απαντά, ρίχνοντας το γάντι ότι θα πρέπει πλέον να ενδιαφέρει μια χώρα είναι η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός και όχι η επιστροφή στο παρελθόν.
Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ -ΠΟΤΑΜΙ- Ένωση Κεντρώων- ΚΚΕ και Χ.Α) συγκεντρώνουν τον μαγικό αριθμό των 200 εδρών και άρα μπορεί ο νόμος να ψηφιστεί. Εκεί υπολογίζει το Μέγαρο Μαξίμου και οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
Ότι δηλαδή τα κόμματα αυτά φλερτάρουν με την  ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου και γι' αυτό ο πρωθυπουργός παρότι θα ήθελε, το προτιμούσε, δεν θα καταργήσει το πλαφόν του 3%. Και οι ΑΝΕΛ δεν ήθελαν αλλαγή του πλαφόν για την είσοδο των κομμάτων στη βουλή, και για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις ο πρωθυπουργός δεν θα πειράξει τον "κόφτη" του 3% στα κόμματα.
Αντίθετα θέλει και μάλιστα διακαώς, να θεσμοθετήσει την ψήφο στα 17. Θα μου πείτε , είναι ώριμα τα παιδιά να ψηφίσουν όχι στα 18 όπως τώρα, αλλά ένα χρόνο νεώτερα; Είναι άλλη συζήτηση άσχετα αν συμφωνεί κάποιος και κάποια με το θέμα που σίγουρα θα φουντώσει το επόμενο διάστημα. Γι αυτό μην βιαστείτε να πείτε τη γνώμη σας αν πρώτα δεν ακούσετε πολλές γνώμες, από ειδικούς και όχι μόνο.