tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Την στήριξη προς τους ΜμΕ προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ

Το περιεχόμενο της νέας συνάντησης του υπ. Ανάπτυξης με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ αφορούσε την στήριξη που ζητά η ελληνική πλευρά για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Το περιεχόμενο της νέας συνάντησης του υπ. Ανάπτυξης με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ αφορούσε την στήριξη που ζητά η ελληνική πλευρά για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

 

Όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι δεδομένη η επιθυμία της κυβέρνησης να προωθήσει την ιδέα του Ταμείου και γι αυτόν ακριβώς το λόγο ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο πρόεδρος της κ. Βέρνερ Χόγιερ απάντησε ότι θα υπάρξει αυτή η υποστήριξη, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του για τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προαγγέλοντας ουσιαστικά την στήριξη τους.

 

Στις δηλώσεις του ο κ. Χόγιερ, τόνισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: “Η Τράπεζα έχει παίξει πολύ εποικοδομητικό ρόλο. Πέρυσι με τα 550 εκατομμύρια, φέτος μέχρι το τέλος του χρόνου, περίπου 1,5 δις. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και πρέπει να πω ότι είμαστε περήφανοι γιατί δε δίνουμε χορηγίες, παρά κάνουμε δουλειά. Μιλάμε για ουσιαστική δουλειά που μεταφράζεται στην πραγματική οικονομία με θέσεις εργασίας και καινοτομία”.

 

Δεν παρέλειψε βέβαια να τονίσει την ανάγκη ρευστότητας που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις:

“Ως Τράπεζα, έχουμε πολλές ιδέες τις οποίες συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με τον τραπεζικό χώρο. Δημιουργήσαμε το εργαλείο το οποίο χρηματοδοτεί το εμπόριο. Αυτό έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και περιμένουμε από τις ελληνικές Τράπεζες να το προωθήσουν”.

 

“Γνωρίζω ότι οι ελληνικές εταιρείες το χρειάζονται πάρα πολύ γιατί έχουν προβλήματα. Καλές ελληνικές επιχειρήσεις τις οποίες γνωρίζω προσωπικά, έχουν πρόβλημα με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές τους δεδομένου ότι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, εγγυοδοσίες, πιστώσεις κτλ.. Έτσι λοιπόν εμείς είμαστε μια γέφυρα ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές και τον τραπεζικό χώρο, ελληνικό ή ξένο”.

“Αυτό αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι αυτές στις οποίες πρέπει να δώσουμε έμφαση δεδομένου ότι από κει θα προέλθουν θέσεις εργασίας. Πρέπει να τους ενθαρρύνουμε, πρέπει να τους βοηθήσουμε ν’ αποκτήσουν το θάρρος να προσλάβουν κόσμο, να δημιουργήσουν θέσεις δουλειάς. Και γι’ αυτό είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Δημιουργήσαμε επίσης το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Ευρωπαίκής Τράπεζας Επενδύσεων.

 

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και στην προσπάθεια που γίνεται να αυξηθεί η ρευστότητα, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:

 

“Όπως ξέρετε οι Τράπεζές μας είχαν γίνει βρύσες χωρίς νερό. Γι’ αυτό υπήρξαν μεταξύ των άλλων και οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης”.

“Τελικός στόχος είναι η χρηματοδότηση αυτή να διοχετευθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που μας έχουν δώσει, θα το ελέγξουμε φυσικά στο τέλος του χρόνου, από το 1.440.000.000 που είναι διαθέσιμα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις Ελληνικές Τράπεζες, τα 635.000.000 θα διοχετευθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς και απομένουν περίπου 800.000.000 για την επόμενη χρονιά. Θα διοχετευθούν εννοώ στους τελικούς δικαιούχους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.