tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης για 3.395 οφειλέτες

Βαρύτατες συνέπειες για όσους οφειλέτες έχουν χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Κίνδυνος για κατασχέσεις ακόμα και εντός του μήνα.

Βαρύτατες συνέπειες για όσους οφειλέτες έχουν χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Κίνδυνος για κατασχέσεις ακόμα και εντός του μήνα.

Έως τώρα έχουν εκδοθεί 64.243 ειδοποιητήρια σε οφειλέτες ΙΚΑ και Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ και μάλιστα σε 3.395 περιπτώσεις ξεκινούν οι κινήσεις κατάσχεσης.

Προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις, οι πολίτες που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, μπορούν να υπαχθούν στη «νέα αρχή» και να ρυθμίσουν τα χρέη που είχαν στα ταμεία μέχρι και το τέλος του 2012. Με αυτή τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης των χρεών έως και σε 48 δόσεις (οι δόσεις φτάνουν τις 100 για οφειλές έως 5.000 ευρώ).

Πρέπει να επισημανθεί όμως ότι κάθε μήνα που καθυστερεί η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων

Για την υπαγωγή στην συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπονται τα εξής:

Για ποσά οφειλής από 10.000 έως 75.000 ευρώ απαιτείται υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνονται λεπτομέρειες αναφορικά με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη (ακίνητα, αυτοκίνητα, ετήσιο εισόδημα, τραπεζικοί λογαριασμοί) καθώς και πληροφορίες που περιλαμβάνουν οφειλές σε ταμεία, υπηρεσίες του Δημοσίου ή πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Για ποσό οφειλής άνω των 75.000 ευρώ ο οφειλέτης προσκομίζει και βεβαίωση από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Για ποσό οφειλής άνω των 300.000 ευρώ πέρα από τα παραπάνω απαιτείται διασφάλιση της οφειλής με προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας για όλο το διάστημα της ρύθμισης για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής πλέον των επιβαρύνσεων ή πλήρη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου ελευθέρου βαρών αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με το ύψος της συνολικής οφειλής. Εκτιμάται πως η αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 72 θα προσέλκυε μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών. Ωστόσο παρά το ότι το θέμα έχει επανειλημμένα τεθεί, βρίσκει αντίθετη την τρόικα.

Στο «στόχαστρο» του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών βρίσκονται όσοι χρωστούν ποσά άνω των 30.000 ευρώ, ενώ σταδιακά οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε όσους οφείλουν μικρότερα ποσά.

Η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής:

Σε πρώτη φάση στέλνονται οι «προσκλήσεις» για την τακτοποίηση των οφειλών. Ηδη έχουν ειδοποιηθεί 58.219 οφειλέτες του ΙΚΑ και 6.024 οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

Σε δεύτερη φάση εκδίδονται ατομικές ειδοποιήσεις. Η διαδικασία αυτή αφορά 5.041 άτομα.

Κινήσεις κατάσχεσης ξεκινούν για 3.395 περιπτώσεις.

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line