tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης

Ο εγκέλαδος χτύπησε στις 12.25 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο νησιών και έγινε αισθητός όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες.

Ο εγκέλαδος χτύπησε στις 12.25 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο νησιών και έγινε αισθητός όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες.

 

Μάλιστα στην Τουρκία σημειώθηκαν εκατοντάδες μικροτραυματισμοί, καθώς στον πανικό που επικράτησε σε περιοχές κοντά στην Κωνσταντινούπολη ή στα παράλια, πολλοί ήταν αυτοί που πηδούσαν από παράθυρα και μπαλκόνια.

 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. Η δόνηση είχε μακρά διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος.

Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι η ισχυρότατη δόνηση προέρχεται από την προέκταση του Ρήγματος της Ανατολίας και αναμένουν μετασεισμική ακολουθία τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό ανέφερε ότι πρόκειται για «προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχε δώσει ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ». «Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι», πρόσθεσε.

 

Σε δηλώσεις του, επίσης, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Κώστας Παπαζάχος ανέφερε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο σεισμό, προερχόμενο από ένα γνωστό ρήγμα που αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια». Και ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία στις επόμενες 48 ώρες.

Η ισχυρότατη δόνηση προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές κυρίως στη Λήμνο με περιορισμένες καταρρεύσεις σε κάποια παλιά, ακατοίκητα σπίτια. Στο αεροδρόμιο του νησιού έπεσε μία ψευδοροφή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας τουρίστας, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.

Στη Λήμνο βρέθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.