tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Δεν φαίνεται να συμφωνούν οι δανειστές με το ελληνικό σχέδιο για την τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών

Δεν φαίνεται να συμφωνούν οι δανειστές με το ελληνικό σχέδιο για την τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών

 

Η βασική διαφωνία φαίνεται να καταγράφεται για τους πλειστηριασμούς που σχετίζονται για οφειλές προς το Δημόσιο.

Όπως είναι γνωστό πριν καν αναχωρήσει η αποστολή για το Παρίσι, στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η κατώτατη τιμή διενέργειας των πλειστηριασμών να είναι στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, με τους εκπροσώπους των δανειστών όμως να πιέζουν για τιμή στο 1/3 της αντικειμενικής του ακινήτου.

 

Σήμερα οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο δεν επιτρέπεται να γίνονται κάτω από το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Απαίτηση των δανειστών είναι να αλλάξει αυτό το καθεστώς.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, είναι η παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για ακόμη έναν χρόνο, καθώς σύμφωνα με τον νόμο απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί από την 1/1/2015

Χθες, στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε τις βασικές αρχές του σχεδίου ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πλάνο βιωσιμότητας, όμως εξαιτίας των οφειλών σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, κινδυνεύουν με «λουκέτο». Για το σχέδιο αυτό είχε ενημερωθεί η τρόικα από τα μέσα Αυγούστου και είχε στείλει και παρατηρήσεις στην ελληνική πλευρά, χωρίς να έχει απορρίψει το ελληνικό σχέδιο, όπως λένε οι πληροφορίες.

Πάντως φαίνεται ότι ουσιαστική απάντηση από την πλευρά των δανειστών δεν έχει δοθεί ακόμα.

Πάντως παραμένει η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να νομοθετήσει μέχρι τον Οκτώβριο τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των επιχειρηματικών οφειλών και αμέσως μετά να ασχοληθεί με τα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια