tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Ανάσα» για τους μικρομεσαίους το ειδικό αναπτυξιακό ταμείο

Μέσω αυτού του Ταμείου θα μπορούν να δανειοδοτούνται μικρές επιχειρήσεις με ποσό έως 25.000 ευρώ.

Μέσω αυτού του Ταμείου θα μπορούν να δανειοδοτούνται μικρές επιχειρήσεις με ποσό έως 25.000 ευρώ.

 

Η δημιουργία του αναπτυξιακού ταμείου είναι μεταξύ των παρεμβάσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και ο Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Η προαναγγελία των παρεμβάσεων έγινε από τον υπουργό κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

1. Αναπτυξιακή τράπεζα

Την ανάγκη ίδρυσης αναπτυξιακής τράπεζας, στα πρότυπα της γερμανικής επενδυτικής KFW, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας ώστε να χρηματοδοτούνται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, η νεανική και η νέα επιχειρηματικότητα. Αυτή η τράπεζα θα λειτουργεί είτε από κοινού ή αυτόνομα ή παράλληλα με τις συνεταιριστικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αναπτυξιακή τράπεζα να προκύψει από την ενοποίηση του ΕΤΕΑΝ, των οργανισμών ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων κ.λπ. Ο κ. Κορκίδης, στην ανακοίνωσή του, κάνει λόγο πως η αναπτυξιακή τράπεζα θα μπορεί να χορηγεί μικροδάνεια ύψους 25.000 ευρώ.

2. Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Σύντομα, όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα προβλέπει τη δυνατότητα των καταστημάτων να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο, δηλαδή κατά τη διάρκεια των γιορτών και των εκπτωτικών περιόδων.

Θα δίνεται επίσης η ευκαιρία ανοίγματος και για περισσότερες Κυριακές σε τουριστικές περιοχές και την απόφαση γι αυτό θα λαμβάνουν από κοινού οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι, οι περιφέρειες και οι δήμοι.

3. Αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων

Μέσα από ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο οι τράπεζες θα δεσμεύονται για συγκεκριμένες μορφές ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των δανείων των επιχειρήσεων.

Οι τρόποι διευθέτησης υπάρχουν και περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, αλλά σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, αυτοί σήμερα εφαρμόζονται κατά το δοκούν από τις τράπεζες. Το νέο πλαίσιο θα θέτει επίσης καλύτερους κανόνες, πιο φιλικούς προς τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, η οποία θα έχει κριτήρια βιωσιμότητας, αλλά θα καταγράφει και επαρκώς την πτώση που υπέστη κάθε επιχείρηση στην διάρκεια της κρίσης.

4. Ρύθμιση δανείων νοικοκυριών

Άμεσα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την κύρια κατοικία των δανειοληπτών και στη συνέχεια μέσα από τη δημιουργία φορέα, όπου θα περάσουν τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών θα γίνονται ανάλογα με την περίπτωση οι ρυθμίσεις.

5. Χρέη προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς

Μετά από διάλογο, είπε ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος ιδίως στο θέμα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να καταλήξουμε έτσι ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τη δημόσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι να υπάρξει μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα.

 

 

Πηγή : imerisia.gr