tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αγρια κόντρα Σαμαρά – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

Το σκληρό ροκ άρχισε, όμως, όταν μετά τη δευτερολογία του κ. Σαμαρά, η πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να δώσει το λόγο στον Γ. Κατρούγκαλο

Σκηνές ροκ στη Βουλή. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο με τη ρευστότητα στο ναδίρ και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους να προχωρούν δραματικά αργά – και σίγουρα όχι τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε η Αθήνα – ΝΔ και Αντώνης Σαμαράς συγκρούστηκαν στη Βουλή, όχι τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο με την πρόεδρο του σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου – σύγκρουση που κατέληξε στην αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ολομέλεια, λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία με την τριτολογία του πρωθυπουργού.

Το κλίμα μύριζε μπαρούτι από νωρίς, όταν ο κ. Σαμαράς στην πρωτολογία του αναφέρθηκε στον «ευθύ και αντρικό τρόπο» με τον οποίο επιλέγει να μιλά, με αποτέλεσμα να δεχθεί την επίπληξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου για σεξιστικές αναφορές.
Το σκληρό ροκ άρχισε, όμως, όταν μετά τη δευτερολογία του κ. Σαμαρά, η πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να δώσει το λόγο στον Γ. Κατρούγκαλο να απαντήσει «επί προσωπικού» στον κ. Σαμαρά, προκαλώντας την οργή των γαλάζιων βουλευτών – με πρώτο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε το λόγο, τα μικρόφωνα έκλεισαν και η κ. Κωνσταντοπούλου κοιτώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτίμησε ότι έχασε την ψυχραιμία του μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ και στο στενό του συνεργάτη, Σταύρο Παπασταύρου.

Όρθιος ο κ. Σαμαράς προσπαθούσε να ακουστεί στην αίθουσα, γαλάζιοι βουλευτές εκτόξευαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς την πρόεδρο της Βουλής και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δίνοντας το «σύνθημα» οδήγησε επί της ουσίας τη ΝΔ εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας.

Η ΝΔ βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από το να καταθέσει πρόταση μομφής προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου την οποία βέβαια ψήφισε ανεπιφύλακτα με τον κ. Μεϊμαράκη μάλιστα να πλέκει το εγκώμιο της μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοης – παραλαβής του Προεδρείου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το κόμμα του δε θα δεχθεί τέτοιες συμπεριφορές από την πρόεδρο της Βουλής, ενώ επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό για τον οποίο είπε πως ήταν «αμήχανος και αμίλητος» μπροστά στα όσα συνέβησαν στην αίθουσα.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την τριτολογία του παρείχε πλήρη και απόλυτη κάλυψη στην κ. Κωνσταντοπούλου: «Η αξιωματική αντιπολίτευση προτίμησε – ίσως ελλείψει επιχειρημάτων – να αναλωθεί σε μία διαδικαστική γυμναστική και μάλιστα εν αδίκω και με πρόσταγμα του πρώην προέδρου της Βουλής που παρέσυρε τον κ. Σαμαρά σε μια άστοχη ενέργεια» κάνοντας μάλιστα λόγο για «ενέργεια που μετέτρεψε τη ΝΔ σε φοιτητική παράταξη…».

Σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο – με τον οποίο είχε μάλιστα αρκετούς σύντομους αλλά γεμάτους δηλητήριο διαλόγους – για τον κανονισμό της Βουλής και την εφαρμογή του, αλλά και από τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος εκτίμησε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου θέλει να «βαθμολογεί» τους ομιλητές ανάλογα με το πως τοποθετούνται απέναντι στην κυβέρνηση.