tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ποιες θα είναι οι συνέπειες μη πληρωμής δόσης του ΔΝΤ

Όπως αναφέρει η βρετανική Τelegraph, η Ελλάδα κινδυνεύει να ενταχθεί στους διεθνείς παρίες.

Όπως αναφέρει η βρετανική Τelegraph, η Ελλάδα κινδυνεύει να ενταχθεί στους διεθνείς παρίες.

 

Μία πιθανή στάση πληρωμών θα προκαλέσει απανωτά προβλήματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Πλέον η ελληνική κυβέρνηση, που πρέπει να πληρώσει 485 εκατ ευρω στο ΔΝΤ στις 9 του μήνα,  αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γίνει η Ελλάδα το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

 

Τι θα γίνει λοιπόν αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την Πέμπτη και οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία; Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, με βάση τους κανόνες που διέπουν το ΔΝΤ, στην Ελλάδα θα παρασχεθεί μία 30ήμερη περίοδος χάριτος, κατά την οποία θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.

 

Μετά από αυτό το κενό, θα μπορούσε να κηρυχτεί μία τεχνική χρεοκοπία ένα μήνα αργότερα, όταν «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».

 

Στο μεταξύ, η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης της «αγιότητας» της νομισματικής ένωσης, σημειώνει η Telegraph.

 

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον.

 

Ακόμη, το βάρος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα αρχίσει επίσης να συσσωρεύεται με την κυβέρνηση να οφείλει να καταβάλει επιπλέον 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου.

 

Πηγή: imerisia.gr