tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας

Ο οίκος Standard & Poor’s προχώρησε σε αυτή την υποβάθμιση στο “CCC+/C” από «Β-/B».

Ο οίκος Standard  & Poor’s προχώρησε σε αυτή την υποβάθμιση στο “CCC+/C” από «Β-/B».

 

 

Παράλληλα αναθεώρησε σε αρνητική και την προοπτική του αξιόχρεου.

 

Γι αυτή του την απόφαση ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στις τράπεζες και το κράτος και διαμηνύει πως χωρίς «βαθιές» οικονομικές μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.

«Το αξιόχρεο της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις βραχυπρόθεσμα» τονίζει ο οίκος, ενώ συμπληρώνει ότι οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας είναι «εξαιρετικά αβέβαιες».

Ο αμερικάνικος οίκος εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με εταίρους και δανειστές το αργότερο έως τα μέσα του επόμενου μήνα για να μην υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχετικά με τις προοπτικές που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία, αναμένεται επιστροφή στην ύφεση φέτος, που ο οίκος την προσδιορίζει στο 1,5%. Την οικονομική δραστηριότητα θα επιβαρύνει η επιδείνωση της ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και την οικονομία,  λόγω της αβεβαιότητας από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Λόγω της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη διατήρηση του πλεονάσματος στον προϋπολογισμό.

 

Πηγή : naftemporiki.gr