tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τσίπρας: «Όχι σε εκλογές. Αν χρειαστεί όμως, ναι σε δημοψήφισμα»

Σε συνέντευξη του εφ όλης της ύλης, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την πορεία της διαπραγμάτευσης και καυτηρίασε την στάση ορισμένων εταίρων.

Σε συνέντευξη του εφ όλης της ύλης, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την πορεία της διαπραγμάτευσης και καυτηρίασε την στάση ορισμένων εταίρων.

Πάντως, μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές, εξέφρασε την πεποίηθηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει πρόθεση να βρεθεί λύση και το αιτιολόγησε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία και για την κ.Μέρκελ και για την Ευρώπη και για εμάς».

 

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος εκλογών καθώς ακόμα και δημοσκοπικά η διαφορά παραμένει μεγάλη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα εφόσον η κατάσταση οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε σκληρή διαπραγμάτευση και κατηγόρησε τους εταίρους ότι εξαπάτησαν την ελληνική πλευρά στο θέμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου καθώς, όπως είπε, η ΕΚΤ πήρε απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου να βάλει πλαφόν , ύψους 6 δισ. ευρώ στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και έτσι απέτρεψαν τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδοτούν το χρέος μας.

«Πήραμε δεσμεύσεις ότι θα αλλάξει η απόφαση της ΕΚΤ μόλις υπάρξει συμφωνία και το λάθος μας είναι ότι δεν πήραμε γραπτή δέσμευση, πήραμε προφορική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε ακόμα μία φορά στις πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε, δεν απέδωσε καρπούς και σκόρπισε πόνο και απελπισία σε εκατομμύρια Ελλήνων και κατηγόρησε κάποιους εκπροσώπους των δανειστών ότι επιμένουν στην επαναφορά προβλέψεων αυτού του προγράμματος, ενώ αποκάλυψε ότι οι δανειστές εμμένουν στο mail Χαρδούβελη.

«Είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με κάποιους που θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν» είπε ο κ.Τσίπρας και χαρακτήρισε «νίκες στα σημεία» το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον η τρόικα έτσι όπως υπήρχε και δεν έχουμε επισκέψεις υπαλλήλων της στα υπουργεία.

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από όσο την μιλάνε αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω.

 

Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line