tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ξεκινά ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να φύγουν τα πρώτα “ραβασάκια” από τη ΓΓΔΕ προς τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς ξεκινά η ηλεκτρονική διασταύρωση.

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να φύγουν τα πρώτα “ραβασάκια” από τη ΓΓΔΕ προς τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς ξεκινά η ηλεκτρονική διασταύρωση.

 

Δηλαδή αναμένεται να εφαρμοστεί με καθυστέρηση δύο ετών, ο νόμος που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013, την ώρα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους περισσότερα από 1 εκατομμύριο ανασφάλιστα ιχ και μοτοσυκλέτες.

 

Όπως τόνισε σήμερα η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου, σε συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, οι πολίτες που δεν έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα τους, πρέπει να βιαστούν να το ασφαλίσουν καθώς ξεκινάνε οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων θα στέλνεται το ειδοποιητήριο που θα δίνει προθεσμία 8 ημερών για να βγάλουν ασφαλιστήριο και να πληρώσουν παράβολο ύψους 250 ευρώ. Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα δέχονται κλήση από την αστυνομία που εκτός από το υψηλότερο πρόστιμο (500 ευρώ για ιχ), θα τιμωρούνται και με αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων του οχήματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Α. Σαρρηγεωργίου το πρόβλημα έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία για όποιον εμπλακεί σε τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα. Παράλληλα υπογράμμισε και τις οικονομικές συνέπειες, καθώς εκτιμάται όχι κάθε χρόνο τα δημόσια ταμεία χάνουν περίπου 100 εκατ ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους.

 

Παράλληλα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου, καθώς απαιτούνται περίπου 2 χρόνια για να αποζημιωθεί κάποιος που ενεπλάκη σε τροχαίο με ανασφάλιστο.

 

“Εφόσον ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος εμπλακεί σε τροχαίο, καταστρέφεται και καταστρέφει”, τόνισε ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου κ. Δημήτρης Ζορμπάς.

 

Σχεδόν ταυτόχρονα με το “σαφάρι” εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων, θα ξεκινήσει και αυτό για τον εντοπισμό των ιχ και μοτοσυκλετών που έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.