tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νίκη του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα

Η νίκη του ΟΧΙ είχε ως συνέπεια σειρά ανακατατάξεων σε πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και σε θέσεις στην ΕΕ

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων σε επίπεδο επικρατείας, και στα 19.159 τμήματα,  το «όχι» υπερίσχυσε με σημαντική διαφορά:

-ΟΧΙ 61,31%

– ΝΑΙ 38,69%.

-Τα άκυρα – λευκά κυμάνθηκαν σε ποσοστό 5,80%

Ψήφισαν 6.161.140 ψηφοφόροι που αποτελούν το 62,50% του εκλογικού σώματος.

Η αποχή έφτασε στο 37,50%.

Δεν υπήρξε σε όλη τη χώρα νομός που να πλειοψήφησε το ΝΑΙ.

 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΟΧΙ πρόκειται για «συντριπτική νίκη του λαού. Ο λαός μίλησε. Και είπε ΟΧΙ στις προτάσεις των δανειστών, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα, στους εκβιασμούς, στο διχασμό, και στο φόβο, στην επιχείρηση τρομοκράτησής του από ντόπια και ξένα κέντρα. Το εκλογικό αποτέλεσμα με πάνω από 61% και η συμμετοχή του 65% στο δημοψήφισμα μίλησαν».

 

Μιλώντας ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας για το αποτέλεσμα είπε μεταξύ άλλων ότι:

 

«Σήμερα όλοι και όλες γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Σήμερα δεν έχουμε νικητές και ηττημένους. Σήμερα αποδείξαμε ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη του ΟΧΙ, αλλά κι από σήμερα διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα. Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω ανεξάρτητα από το τι επιλέξατε. Είμαστε όλοι ένα και χρέος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο για να ξεπεράσουμε την κρίση με συνοχή, σταθερότητα και εθνική ενότητα».
 

 Πολιτικές ανακατατάξεις

 

Η νίκη του ΟΧΙ είχε ως συνέπεια σειρά ανακατατάξεων σε πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και σε θέσεις στην ΕΕ.

 

Ήδη έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την Τρίτη στις 7:00 μ.μ. Θα προηγηθεί συνάντηση Ολάντ – Μέρκελ την Δευτέρα με θέμα την επανεξέταση του θέματος «Ελλάδα» με φόντο τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

 

Πρώτη συνέπεια ήταν η παραίτηση του κ. Σαμαρά μετά από συντονισμένα αιτήματα στελεχών του κόμματος.

 

Μεγαλύτερη όμως σημασία έχει η αναδιατύπωση θέσεων από όλα σχεδόν τα κόμματα με βάση το αποτέλεσμα. Σε πρώτο πλάνο τέθηκε η συνεννόηση για την επόμενη μέρα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί καθώς και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.