tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι λέει το ΔΝΤ για τις ελληνικές εξελίξεις και την ευρωζώνη

Με νέα του έκθεση το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία, αποτελούν πηγή κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Με νέα του έκθεση το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία, αποτελούν πηγή κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με όσα επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει έκθετη στις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα.

 

Όπως εξηγεί το ΔΝΤ, οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη είναι πιο ισορροπημένοι, προσθέτοντας ωστόσο, ότι το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης παραμένει «ενεργό». «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης θα απενεργοποιηθεί» τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι σε γενικές γραμμές παρατηρείται ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης, παρά την παραμονή ορισμένων εμποδίων.

Γι’ αυτό, συνεχίζει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εφαρμόσει έως τέλους το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο εκτιμάται ότι ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2016.

Μάλιστα, το ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσης του προγράμματος της ΕΚΤ, προκειμένου να εξαλειφθούν όλοι οι εν δυνάμει κίνδυνοι της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί στο 1,5% το 2015 και στο 1,7% το 2016.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει κοντά στο μηδέν για φέτος, ενώ από το 2016 αναμένεται σημαντική αύξηση στο 1,1%.

 

 

Πηγή : naftemporiki.gr