tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι σχεδιάζεται για τον ΕΝΦΙΑ και τους συνεπείς φορολογούμενους

Το ΥΠΟΙΚ μελετά μέτρα για την επιβράβευση των φορολογουμένων που έχουν σταθεί συνεπείς στην υποχρέωση καταβολής του φόρου.

 

Το ΥΠΟΙΚ μελετά μέτρα για την επιβράβευση των φορολογουμένων που έχουν σταθεί συνεπείς στην υποχρέωση καταβολής του φόρου.

Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια ημερίδας της ΠΟΜΙΔΑ με θέμα την υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται να περιλαμβάνεται σημαντική έκπτωση για τους φορολογούμενους που θα προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση του ΕΝΦΙΑ. Οι προτάσεις προβλέπουν η έκπτωση να φθάσει ακόμη και το 5%.

 

Πάντως πέρυσι δεν δόθηκε καμία έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στους οποίους βεβαιώθηκε ένα αξιόλογο ποσό (π.χ. άνω των 100 ευρώ) επέλεξαν να κάνουν χρήση και των έξι δόσεων για την εξόφληση του φόρου.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο ΥΠΟΙΚ είναι ότι η παροχή της έκπτωσης θα βοηθήσει στην γρηγορότερη είσπραξη του φόρου παρέχοντας ρευστότητα στο ελληνικό δημόσιο για να καλύψει τις ανάγκες του. Όσον αφορά στην εισπραξιμότητα, όπως πιστεύουν στο ΥΠΟΙΚ, ο στόχος θα πιαστεί λόγω της ουράς των εισπράξεων από τον περυσινό ΕΝΦΙΑ (περίπου 500 εκατ. ευρώ) που δεν είχαν εισπραχθεί και πλέον έχουν ενταχθεί σε μεγάλο βαθμό στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

 

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να αναρτηθούν στο Taxisnet στα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων Ε1. Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ καθώς οι απαλλαγές από το φόρο εξαρτώνται από το ύψος του εισοδήματος και περιουσιακά κριτήρια.

Πηγή : capital.gr