tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παρά το πλεόνασμα του Αυγούστου, τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση

Η τρύπα στα έσοδα φθάνει τα 4,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες εμφανίζονται πετσοκομμένες κατά 4,7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Η τρύπα στα έσοδα φθάνει τα 4,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες εμφανίζονται πετσοκομμένες κατά 4,7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

«Το μειωμένο ύψος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις ταμειακές συνθήκες που επικρατούσαν τους προηγούμενους μήνες» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει: «Εκτιμάται ότι μετά τη σταδιακή ομαλοποίηση της ταμειακής ρευστότητας το ύψος των δαπανών θα διαμορφωθεί σταδιακά στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού».

Το συμμάζεμα των δημοσιονομικών, με τον προϋπολογισμό να φαίνεται πλέον εκτροχιασμένος, γίνεται ακόμη δυσκολότερο έργο εν μέσω προεκλογικής περιόδου και καθεστώτος capital controls. Σε κάθε περίπτωση πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, θα είναι η κατάθεση και ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015, μαζί ενδεχομένως με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της επόμενης τριετίας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.101 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.849 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1.694 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή : in.gr