tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Ανάσα» στη ρευστότητα από ευρωπαική χρηματοδότηση

Στις 15 Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν 500 εκατ ευρώ για την ενίσχυση της Ελλάδας από κοινοτικά προγράμματα.

Στις 15 Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν 500 εκατ ευρώ για την ενίσχυση της Ελλάδας από κοινοτικά προγράμματα.

Αυτό προβλέπεται στην συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι μία εξέλιξη που ανακουφίζει συνολικά τον κρατικό προϋπολογισμό και τη ρευστότητα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η επίτροπος περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου, μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, είπε "ότι έδωσε μάχη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επειδή ήταν πολύ δύσκολο να περάσουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Ελλάδα λόγω των αντιδράσεων από άλλες χώρες που ήθελαν την ίδια ευνοική αντιμετώπιση".  Η ίδια είπε επίσης ότι η Ε.Ε είναι πρόθυμη να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Ο Γιώργος Σταθάκης, σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο τέλος του έτους, δήλωσε πως είναι υπό συζήτηση όλα τα ανοιχτά θέματα ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος, τονίζοντας ότι η ροή χρημάτων έχει αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο και η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με πλήρη απορρόφηση πόρων. Απαντώντας στο αν έχει υποβληθεί αίτημα παράτασης στην ΕΕ, διευκρίνισε ότι αυτό έχει γίνει προφορικά από τον πρωθυπουργό και η υποβολή γραπτού αιτήματος θα γίνει "εφόσον κριθεί σκόπιμο".

Η συμφωνία που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από το ευρωκοινοβούλιο και κλείστηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, προβλέπει :

– Την ταχεία αποδέσμευση του 5% των αποπληρωμών του προηγούμενου ΕΣΠΑ, που αντιστοιχούν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποδεσμευτούν σε 4-5 χρόνια, αφού πρώτα γίνουν η εκκαθάριση και ο τελικός έλεγχος των έργων.

– Να υπάρξει αναδρομική αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 στο 100% από το 95% που είναι σήμερα, ώστε να εξοικονομηθούν κεφάλαια από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα χρήματα αυτά θα βελτιώσουν ισόποσα τη δημοσιονομική θέση της χώρας και θα μετρήσουν θετικά στο πρωτογενές πλεόνασμα.

– Να διπλασιαστεί ο συντελεστής προχρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 από το 7% στο 14%. Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε επιπλέον εισροή 1 δισ. ευρώ ως προς τα κεφάλαια που θα υπάρχουν διαθέσιμα για τα πρώτα χρόνια της περιόδου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.

 

Πηγή : capital.gr