tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι προοπτικές της “ενεργού γήρανσης” στην Ελλάδα

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε., κ. Γεώργιος Βερνίκος, τόνισε ότι η Ενεργός Γήρανση απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία, καθώς το θέμα είναι πολύπλευρο

   Στην ανάγκη ενός διαρκούς κοινωνικού διαλόγου μεταξύ της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.), των Κοινωνικών και Επαγγελματικών Οργανώσεων και της Κυβέρνησης, με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων στις ηλικιακές ομάδες 45-64 ετών, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων, στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργάνωσε χθες, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η Ο.Κ.Ε., με θέμα «Για μια κοινωνία αλληλεγγύης χωρίς ηλικιακές διακρίσεις και αποκλεισμούς. Προτάσεις-Συμπεράσματα-Προκλήσεις».

Στο Συνέδριο χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Γεώργιος Βερνίκος, ο απερχόμενος Πρόεδρός της κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, καθώς και οι κ.κ. Γεώργος Καρανίκας, Γενικός Γραμματέας  Ε.Σ.Ε.Ε., Γεώργιος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας Γ.Σ.Β.Ε.Ε., η κα ΄Αννα Βάσιλα, εκ μέρους του Προέδρου του ΣΕΒ, οι κ.κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής Σ.Ε.Τ.Ε., Φώτης Κολεβέντης, Αν. Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε., Γεώργιος Στασινός, Πρόεδρος Τ.Ε.Ε., Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος Ο.Ε.Ε., Νικόλαος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ., Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Greenpeace Ελλάδος, Βασίλειος Θεοτοκάτος, Πρόεδρος Α.Σ.Π.Ε., και η κα Σοφία Δροσοπούλου, Εκπρόσωπος Δ.Σ.Α.

            Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε., κ. Γεώργιος Βερνίκος, τόνισε ότι η Ενεργός Γήρανση απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία, καθώς το θέμα είναι πολύπλευρο, με αντιφατικές προσεγγίσεις και αποθαρρυντικό θεσμικό πλαίσιο.

            Ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Γεώργιος Καρανίκας, υπογράμμισε ότι για το εμπόριο η απασχόληση είναι σημαντική γιατί αποτελεί «πύλη» εισόδου ή επάνοδο στην αγορά εργασίας. Τόνισε ότι η Ε.Σ.Ε.Ε. έχει αναλάβει δράσεις για στήριξη των επιχειρήσεων μέσω της παροχής συμβουλευτικής με στόχο τη διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας, την ποιότητα εντός της εργασίας των ηλικιωμένων εργαζομένων κ.α, ενώ εξέφρασε τη στήριξη της Ε.Σ.Ε.Ε., σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία που λαμβάνει η Ο.Κ.Ε.

            Ο Γενικός Γραμματέας της Γ.Σ.Β.Ε.Ε., κ. Γεώργιος Κουράσης, αφού επισήμανε ότι η «εργασία και η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας βιώνουν «μαύρες μέρες», υπογράμμισε ότι τα τελευταία 50 χρόνια το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά 8 χρόνια, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της δημογραφικής γήρανσης να επιδεινώνεται πανευρωπαϊκά. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο σημερινός συνταξιούχος έρχεται αντιμέτωπος με τη φτώχεια κατά τη σύνταξη, με το ζητούμενο να είναι η εξεύρεση κοινά αποδεκτού τόπου.

            Ο Αν. Πρόεδρος της  Γ.Σ.Ε.Ε., κ. Φώτης Κολεβέντης, χαρακτήρισε την Ενεργό Γήρανση μεγάλο πρόβλημα για το οποίο «πρέπει να μιλήσουμε».

Μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου του ΣΕΒ, η κα Άννα Βάσιλα τόνισε ότι το 2030  οι ηλικίες 55-64 θα αποτελούν το 16% (10 εκατομμύρια πολίτες) του ενεργού πληθυσμού της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ανάλογου περιβάλλοντος στις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας. Ως προς αυτό, τόνισε, απαιτούνται γενναία βήματα από τις επιχειρήσεις, όπως σχέδιο πολιτικών, φιλικό εργασιακό περιβάλλον κ.α.

Ο Γενικός Διευθυντής του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, τόνισε ότι ο τουρισμός έχει χρέος να δημιουργεί θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, αν και διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, ο τουρισμός δημιουργεί ρεκόρ. Τόνισε δε ότι μαζί με την Ο.Κ.Ε. θα συζητήσουν και θα ξεπεράσουν τα προβλήματα που αποτελούν προκλήσεις.

Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., κ. Γιώργος Στασινός, επεσήμανε ότι το βάρος για τις ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια πέφτει στους ώμους των Κοινωνικών Εταίρων. Υπογράμμισε ότι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός για την Ενεργό Γήρανση είναι πρόκληση και ευκαιρία, κυρίως στον τομέα των ιατρικών επιστημών, της βιοτεχνολογίας κ.α, υπογραμμίζοντας ότι η λύση προβλημάτων εξοικονομεί πόρους.

Ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε., κ. Κωσταντίνος Κόλλιας,  αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της υγιεινής και ασφάλειας  των εργαζομένων 45-65 ετών και ζήτησε να τεθεί το θέμα στον διάλογο για το ασφαλιστικό, καθώς και να αποτελέσει μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων και κυβέρνησης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του  ΚΕ.Π.ΚΑ., κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης, επισήμανε την ανάγκη της δημόσιας συζήτησης, ώστε να επανέλθει ο κοινωνικός διάλογος στη χώρα και την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Greenpeace Ελλάδος, κ. Κωστής Παπαϊωάννου, τόνισε την ανάγκη προώθησης λύσεων στον ενεργειακό τομέα, τη γεωργία μέσω της βιώσιμης καλλιέργειας και την αλιεία μέσω της δημιουργίας δικτύων προστατευόμενων υποθαλάσσιων περιοχών κ.α.

Ο Πρόεδρος της Α.Σ.Π.Ε, κ. Βασίλειος Θεοτοκάτος, τόνισε την δημογραφική «βόμβα» σημειώνοντας ότι το 20,5% του ελληνικού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ επεσήμανε ότι οι πολύτεκνοι τυγχάνουν δυσμενέστερης μεταχείρισης από τους άγαμους.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε., κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη  η Ο.Κ.Ε. να πάρει νέες πρωτοβουλίες διαλόγου, ώστε να μην υπάρχουν κενά, υποστηρίζοντας ότι το θέμα της αλληλεγγύης των γενεών  θα δώσει την συνισταμένη εκείνη που έχει ανάγκη ο τόπος, καθώς η «κρίση θα είναι ένα διαρκές φαινόμενο, αν όμως πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη ενταχθούν σε πολιτικές, τότε θα βρούμε το βηματισμό της».